Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.
Δείτε επίσης
- Διατροφή: Η συνταγή της… μακροζωίας «κρύβεται» στα απαγορευτικά 5 «π»
- Θερμίδες: Πώς θα τις κάψετε χωρίς γυμναστική
- Έρευνα: Διαλειμματική νηστεία εντός 8ώρου επιφέρει 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
- Η κούπα που πίνεις 2 φορές την εβδομάδα και βοηθά στην πρόληψη καρκίνων και εγκεφαλικών
- Σαρακοστή: Η ευεργετική επίδραση της νηστείας στην ψυχοσωματική μας υγεία
Σχετικά άρθρα
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Μπαχαρικά και βότανα: Πώς η νοστιμιά της ζωής προστατεύει την υγεία μας
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο
- Πανάκριβο πλέον το ελαιόλαδο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική (vid)