Η κούπα που πίνεις 2 φορές την εβδομάδα και βοηθά στην πρόληψη καρκίνων και εγκεφαλικών
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι οι θρόμβοι στο αίμα. Εάν δεν εντοπιστούν εγκαίρως, οδηγούν σε εγκεφαλικά. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικών δείχνουν πως κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 12.2 εκατομμύρια νέα εγκεφαλικά.
Το 16% συμβαίνει στο ηλικιακό γκρουπ 15 με 49 ετών και το 62% στις ηλικίες άνω των 70 ετών.
Το 53% το παθαίνουν γυναίκες.
Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότεροι από 101 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ζήσει την εμπειρία του εγκεφαλικού.
Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικά επεισόδια σε όλον τον κόσμο.
Το 1/3 καταλήγουν σε θάνατο. Περίπου 1/3 οδηγούν σε μόνιμες αναπηρίες.
Οι θρόμβοι που οδηγούν σε εγκεφαλικά
Τα αιμοπετάλια παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ‘φράξιμο’ των πληγών για να σταματήσει η αιμορραγία. Ωστόσο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να σχηματίσουν επικίνδυνους θρόμβους που εμποδίζουν εντελώς τη ροή του αίματος.
Όπως αναφέρει το Science Alert σε ιστούς κρίσιμους για τη ζωή, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, κάθε στιγμή απώλειας οξυγόνου κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη βλάβη.
Μελέτη δείχνει πως το μπρόκολο έχει από τη φύση του, μια χημική ουσία που μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει αυτό το πρόβλημα.
Ξεχωρίζει για τις δυνατότητες της ως αντιπηκτικού παράγοντα και ονομάζεται σουλφοραφάνη (SFN). Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά (πχ κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών) και έχει ξεχωρίσει ήδη -και χρησιμοποιείται- για τις δυνατότητες της στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και τη μείωση της χοληστερόλης.
Στα SOS είναι πως ενεργοποιείται μόνο όταν κόβουμε ή μασάμε τα λαχανικά αυτά.
ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ερευνητές με επικεφαλής ομάδα από το University of Sydney έκαναν σειρά εργαστηριακών δοκιμών σε 23 ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στα φυτά, ώστε να προσδιορίσουν τους λόγους που συνδέονται με τα αιμοπετάλια του αίματος μας.
Προσεκτική ανάλυση της σουλφοραφάνης, σε μοριακό επίπεδο, αποκάλυψε ότι ήταν σε θέση να επιβραδύνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και να εμποδίσει το σχηματισμό θρόμβων, υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στις αρτηρίες μας. Οι επιστήμονες εικάζουν πως στο επίκεντρο είναι η τροποποίηση της δραστηριότητας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PDIA6.
Ο βιοϊατρικός επιστήμονας και εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης, Xuyu Liu δήλωσε ότι «η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του θρόμβου έπειτα από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού».
Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για τη διερεύνηση της σουλφοραφάνης, ως τρόπου μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού σε ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτό και για τη χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πχ θεραπείες σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις).
Το τρέχον φάρμακο για την εξάλειψη του θρόμβου προστατεύει την εγκεφαλική βλάβη, σε ποσοστό περίπου 20% όλων των περιπτώσεων.
Μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι ο συνδυασμός της SFN και του υπάρχοντος φαρμάκου, δίνει ποσοστό επιτυχίας έως 60%.
Ο Δρ Liu είπε πως «είναι συναρπαστικό ότι αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί σημάδια αιμορραγίας, κοινή παρενέργεια που σχετίζεται με παράγοντες αραίωσης του αίματος που ελέγχονται στη θεραπεία εγκεφαλικού».
Εκκρεμούν οι δοκιμές σε ανθρώπους που θα δείξουν και αν μια δίαιτα ενισχυμένη με μπρόκολο μπορεί να μειώσει από μόνη της τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ
Δεν υπάρχει γενική οδηγία για την ποσότητα του μπρόκολου που χρειάζεται να καταναλώνουμε, ανάλογα με την ανάγκη που θέλουμε να τακτοποιήσουμε. Υπάρχει όμως, συνιστάμενη ποσότητα για όσους θέλουν να πάρουν τα οφέλη του λαχανικού αυτού (ή όσων άλλων έχουν σουλφοραφάνη) στην υγεία τους.
Είναι 1 με 2 μερίδες την εβδομάδα.
Όπου «μερίδα», είναι μισή κούπα μαγειρεμένο ή ένα ωμό.
Οι ειδικοί εξηγούν πως στη γενικότερη υγεία, βοηθά η ποικιλία των σταυρανθών λαχανικών.
Δείτε επίσης
- ανοσοποιητικο συστημα Ιώσεις: Γιατί είσαι επιρρεπής;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Ερευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
- Καρκίνος: Δημιούργησαν μοντέλο ΑΙ για τη διάγνωσή του – Επικεφαλής ελληνίδα ερευνήτρια
- Πώς να “θωρακίσουμε” το παιδί μας απέναντι στις ιώσεις