«Η Κρήτη δε βγαίνει ποτέ από την καρδιά μου»

  06 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
«Η Κρήτη δε βγαίνει ποτέ από την καρδιά μου»

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας από τη Γέργερη ανοίγει την καρδιά του

Στην “καρδιά” της Ευρώπης, την Αυστρία, “χτυπάει” και η “καρδιά” της Κρήτης. Εκεί η ελληνική κοινότητα, που μεγαλώνει συνεχώς, ειδικά από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μετά, έχει ένα στήριγμα στον Κρητικό Μητροπολίτη από τη Γέργερη, Αρσένιο Καρδαμάκη, και το πολύπλευρο έργο της Μητρόπολης, ποιμενικό, κοινωνικό, ανθρώπινο, φωτεινό και ελπιδοφόρο.

Ο κ. Καρδαμάκης είναι ένας από τους πολλούς ιεράρχες του κόσμου με καταγωγή από το νησί μας, που επιτελεί πολύτιμο έργο στο εξωτερικό, ο οποίος δηλώνει ότι «η Κρήτη δε βγαίνει ποτέ από την καρδιά μου». Έλληνας της διασποράς από το 1998, που έζησε, σπούδασε και υπηρέτησε την Εκκλησία και την κοινωνία από τη Γαλλία, ο Σεβασμιότατος κ. Αρσένιος ανέλαβε Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης στα 2011. Και «δόξα τω Θεώ», όπως μας εξομολογείται, βλέπει την Ορθόδοξη Εκκλησία στις δύο αυτές χώρες να ανθεί και την ελληνική κοινότητα να κρατάει τους δεσμούς με την πατρίδα.

«Όταν ήρθα στην Αυστρία είχαμε έναν παπά και μια ενορία. Τώρα έχουμε περίπου 10 ενορίες και 22 παπάδες, οι οποίοι ωστόσο εργάζονται αφιλοκερδώς. Όλοι οι ιερείς είναι εργαζόμενοι, άλλοι γιατροί, άλλοι βιβλιοθηκάριοι και άλλοι δάσκαλοι. Έχουμε από προγραμματιστές μέχρι έναν ιερέα που εργάζεται σε συνεργείο καθαρισμού»

«Προσπαθούμε να διακονήσουμε τους ανθρώπους», δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” και εξομολογείται ότι του λείπει το νησί μας, ο τόπος του, στον οποίο επιστρέφει κάθε χρόνο για ένα μήνα, στην άδειά του, για να νιώσει την αύρα της Κρήτης. Η Αυστρία και ειδικά η Βιέννη αποτελούν μια ανοικτή αγκαλιά για τους Έλληνες, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χρόνια της κρίσης το ελληνικό στοιχείο σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας περίπου τους 30.000 σήμερα και αντιστοίχως τους 10.000 στην Ουγγαρία, την οποία ποιμαίνει ως Έξαρχος ο κ. Αρσένιος, με τη βοήθεια του επίσης κρητικής καταγωγής πατήρ Παϊσίου από τον Μοχό. Από αυτούς λίγοι είναι όμως οι Κρητικοί, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 200 σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με την ιδιαίτερη ομορφιά, την ξεχωριστή ποιότητα ζωής και τα φιλελληνικά αισθήματα. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που αποφάσισαν να φτιάξουν τις βαλίτσες τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αυστρία ή την Ουγγαρία είναι νέοι άνθρωποι, κυρίως ζευγάρια που ήρθαν για να μείνουν. Και η Μητρόπολη απλώνει την αγκαλιά της για να τους βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις.

«Βλέπω με μεγάλη χαρά τις εκκλησίες να γεμίζουν από κόσμο σε όλες τις πόλεις», μας λέει ο Σεβασμιότατος, εξηγώντας ότι οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι αντιμετωπίζουν την εκκλησία σαν το κέντρο γύρω από το οποίο χτίζεται η ζωή τους στην Κεντρική Ευρώπη. Ο ρόλος της Μητρόπολης είναι σημαντικός τόσο στην αρωγή για τους νέους μετανάστες που φτάνουν εκεί, όσο και για όσους έχουν πια στεριώσει, αλλά και για τη διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, έχοντας πια την εμπειρία γι’ αυτό»,  λέει ο κ. Αρσένιος.

«Έχουμε ξεκινήσει από την αρχή της κρίσης φροντιστήρια Γερμανικών, απ’ όπου αποφοιτούν κάθε χρόνο 30 με 40 άτομα. Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο βοήθειας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητές μας σε προσωπικό. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε διάφορες υπηρεσίες ενημέρωσης για τα παιδιά, τα σχολεία. Με μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης βοηθάμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ένταξή τους στην αυστριακή κοινωνία και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο κοντά μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Όπως μας είπε ο Μητροπολίτης, στα χρόνια της κρίσης το ελληνικό στοιχείο σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας περίπου τους 30.000 σήμερα και αντιστοίχως τους 10.000 στην Ουγγαρία, την οποία ποιμαίνει ως Έξαρχος ο κ. Αρσένιος, με τη βοήθεια του επίσης κρητικής καταγωγής πατέρα Παϊσίου από τον Μοχό (Φωτογραφία: Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας). 

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Μητρόπολης και στην εκπαίδευση, καθώς στηρίζει ελληνορθόδοξο σχολείο όλων των βαθμίδων με περίπου 380 παιδιά πέρυσι και ακόμα περισσότερα, όπως εκτιμάται, φέτος, όλων των ηλικιών. Σε αυτό διδάσκουν Έλληνες εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από το υπουργείο Παιδείας, που διδάσκουν στο ελληνικό δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Αντίστοιχο σχολείο, το οποίο ωστόσο λειτουργεί η Μητρόπολη, έχει ιδρυθεί και στην Ουγγαρία. Παράλληλα λειτουργεί σχολή παραδοσιακών οργάνων και βυζαντινής μουσικής, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διδάσκονται από φέτος και παραδοσιακοί χοροί, με πολλούς φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα. Η Μητρόπολη έχει να επιδείξει πολύτιμο έργο όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται όλο και πιο πλούσιο.

«Όταν ήρθα στην Αυστρία, είχαμε έναν παπά και μια ενορία» θυμάται ο κ. Αρσένιος. «Τώρα έχουμε περίπου 10 ενορίες και 22 παπάδες, οι οποίοι ωστόσο εργάζονται αφιλοκερδώς. Όλοι οι ιερείς είναι εργαζόμενοι, άλλοι γιατροί, άλλοι βιβλιοθηκάριοι και άλλοι δάσκαλοι. Έχουμε από προγραμματιστές μέχρι έναν ιερέα που εργάζεται σε συνεργείο καθαρισμού. Και όλοι αυτοί τις Κυριακές εθελοντικά ιερουργούν στις ενορίες της Μητρόπολης».

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Μητρόπολης και στην εκπαίδευση, καθώς στηρίζει ελληνορθόδοξο σχολείο όλων των βαθμίδων με περίπου 380 παιδιά πέρυσι και ακόμα περισσότερα, όπως εκτιμάται, φέτος, όλων των ηλικιών 

Οι ιερείς αυτοί δεν πληρώνονται από την Εκκλησία, καθώς δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλεψη για οργανικές θέσεις στις Μητροπόλεις του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να επιτελούν το έργο τους στα κενά από την εργασία που κάνουν για τα προς το ζην. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός που μας αποκάλυψε ο Κρητικός Μητροπολίτης Αυστρίας, ότι υπάρχουν πολλοί Αυστριακοί οι οποίοι έχουν γίνει ορθόδοξοι και παρακολουθούν τις λειτουργίες. Αρκετοί από αυτούς γίνονται ορθόδοξοι χρόνο τον χρόνο, με το ποσοστό να αυξάνει συνεχώς και για τον λόγο αυτό λειτουργούν και γερμανόφωνες ενορίες. Πυρήνες της δράσης της Μητρόπολης Αυστρίας είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται δίπλα στο γοτθικό στολίδι της Βιέννης, τον Άγιο Στέφανο, σημείο αναφοράς για την αυστριακή πρωτεύουσα, και ο επίσης επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που οριοθετούν και την ελληνική παροικία της Βιέννης.

Η Μητρόπολη λειτουργεί ναούς και σε άλλες πόλεις της Αυστρίας με σημαντικό ποίμνιο, ενώ βάζει τα θεμέλια για το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης. Προς το παρόν λειτουργεί μια σκήτη σε μια περιοχή έξω από τη Βιέννη μοναδικού φυσικού κάλλους, με τις προσπάθειες να εντείνονται για την εξεύρεση πόρων ώστε να χτιστεί το μοναστήρι. Ο Κρητικός ποιμενάρχης μιλάει με συγκίνηση για την ανταπόκριση των πιστών και τη θερμή υποδοχή που επιφυλάσσουν στον ίδιο και τον κλήρο όταν τους συναντούν. Πάντα με αγάπη και καλά λόγια.

Ο ίδιος δε θα ξεχάσει ποτέ τα συναισθήματα που ένιωσε όταν, μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία σε μια πόλη που δεν είχε γίνει ποτέ Μεγάλο Σάββατο Ανάσταση, έλαβε ένα γράμμα από έναν πιστό, στο οποίο του εκδήλωνε τη χαρά του με αυτά τα λόγια: «Χριστός Ανέστη, Σεβασμιότατε, επιτέλους και στην πόλη μας...». Ο κ. Αρσένιος μιλάει με τα πιο ζεστά λόγια και για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της Εξαρχίας της Ουγγαρίας, αποκαλύπτοντάς μας ότι πρόσφατα, μετά από συνομιλίες με την κυβέρνηση, παραχωρήθηκε ένα ανάκτορο της Βουδαπέστης για να μετατραπεί σε κέντρο της Εξαρχίας. Απομένουν βέβαια να γίνουν πολλά και κυρίως η ανακαίνισή του, ώστε να λειτουργήσει, όμως μια σημαντική αρχή έγινε...!

 

  06 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ