Η Κρήτη υποδέχεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Παπαδογιαννάκη Βίκυ  30 September, 2018 ΑΡΘΡΑ
Η Κρήτη υποδέχεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα φτάσει στην Κρήτη την ερχόμενη Τρίτη

Η Εκκλησία της Κρήτης και χιλιάδες πιστοί απ’ άκρη σ' άκρη του νησιού ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα φτάσει στα Χανιά την ερχόμενη Τρίτη για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις των 50 ετών από την ίδρυση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τις οποίες θα τιμήσουν επίσης με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Ελλάδος, της Ρουμανίας και της Πολωνίας. Εκκλησιαστικές, στρατιωτικές και τοπικές Αρχές θα υποδεχτούν τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” με τιμές αρχηγού κράτους.

Κάλεσμα στο ποίμνιο της εκκλησίας να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις απηύθυνε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης - και το Οικουμενικό Πατριαρχείο - είναι ένα σύμβολο για μας τους Έλληνες και νομίζω ότι σε αυτές τις εποχές έχουμε ανάγκη να υψώνουμε τα λάβαρα της πίστης μας και τις αξίες και τα ιδανικά μας, έτσι όπως ενσαρκώνονται στο πρόσωπο του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας», επισήμανε ο Σεβασμιότατος, προσθέτοντας ότι «τη θωριά του προσώπου του, την ευχή του, την ανοιχτή αγκαλιά του που απλώνεται σε όλη την οικουμένη και ιδιαίτερα σε εμάς τους Κρήτες, που ανήκουμε και ως Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα έχουμε όλοι ανάγκη».

Στις 5 το απόγευμα της Τρίτης, στο Συρικάρι Κισσάμου, θα τελεστούν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού. Χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή, στην οποία θα προεξάρχει ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα συμμετάσχουν επίσης ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι Μακαριότατοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, «πρόκειται για τον πρώτο ναό που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου, ο οποίος μάλιστα χτίστηκε και εγκαινιάστηκε στον τόπο καταγωγής του. Είναι ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γεγονός αυτό». Στις 7 το απόγευμα, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεθεί στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου, όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του ιδρύματος.

50 ΧΡΟΝΙΑ Ο.Α.Κ.: Την Τετάρτη οι πανηγυρικές εκδηλώσεις

Το πρωί της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, μετά πατριαρχικής χοροστασίας, στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι, όπου θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του νέου κειμηλιαρχίου του μοναστηριού. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο, «είναι ένας ξεχωριστός χώρος που μετά από μελέτη ειδικών μουσειολόγων διαμορφώθηκε σε χώρο φιλοξενίας των εκθεμάτων της μονής, ιδιαίτερης σημασίας και αξίας, καθώς η Μονή Γωνιάς διαθέτει την πληρέστερη συλλογή εικόνων Κρητικής Σχολής και άλλα κειμήλια, όπως είναι μουσουλμανικά φιρμάνια, τα οποία για πρώτη φορά θα εκτεθούν».

Στις 5:30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και διαλογικής πορείας της Ακαδημίας.

Για ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί όχι μόνο το παρελθόν, αλλά κυρίως το παρόν και το μέλλον της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. κ. Αμφιλόχιος.

Ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, σημείωσε ότι «πενήντα χρόνια λειτουργίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δεν είναι λίγα. Είναι μια μεγάλη προσφορά». Ο ίδιος αναφέρθηκε στον θεσμό των εταίρων, όπου προεδρεύει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε την παρουσία του προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις εκδηλώσεις ως μια ευκαιρία προβληματισμού, «διότι η Εκκλησία πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτή στα δρώμενα της εποχής και να είναι παρούσα, όχι κυρίως δίνοντας απαντήσεις, αλλά θέτοντας εύστοχα ερωτήματα». Τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου θα τιμήσει με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στις 11 το πρωί της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου θα βρεθεί στα Σφακιά για να παραστεί στην εκδήλωση ανακήρυξης του Καλλικράτη σε μαρτυρικό χωριό.

 

neakriti.gr

 

Παπαδογιαννάκη Βίκυ  30 September, 2018 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα