«Η Κυβέρνηση να ενημερώσει για τις ενέργειές της μετά την απόρριψη της διακοίνωσης από τη Γερμανία»

  30 October, 2019 ΑΡΘΡΑ
«Η Κυβέρνηση να ενημερώσει για τις ενέργειές της μετά την απόρριψη της διακοίνωσης από τη Γερμανία»

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ήρωες του 1940, η οποία διοργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε συνεργασία με τους δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου, τον Δήμο Ανωγείων και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Στο μήνυμά του με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Βαρδάκης ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1940.

Η Κρήτη είναι από άκρη σε άκρη ένα σημείο μαρτυρίου.

Κατά την διάρκεια της κατοχής, ολόκληρες περιοχές της κάηκαν, ισοπεδώθηκαν, κηρυχτήκαν νεκρές ζώνες.

Χωριά, πόλεις και περιουσίες καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν.

Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, άρρωστοι παράλυτοι, γυναίκες και παιδιά βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου του Πολέμου, παραβίαση κάθε κανόνα ηθικής, οι Γερμανοί εκτελούσαν και σφαγίαζαν.

Όσοι επέζησαν βίωσαν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.

Στις 17/4/2019 έγινε η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με εισηγητή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής. 

Στην τοποθέτησή μου και στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανα ότι το βαρύ χρέος της υπόσχεσης για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης, των προγόνων μας, δεν αποτελεί μόνο μια δέσμευση που έδωσε ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποτελεί ταυτόχρονα μια υπόσχεση για όσους γεννήθηκαν στα χαροκαμένα χωριά των ελληνικών ολοκαυτωμάτων και μεγάλωσαν με ανθρώπους που ένιωσαν στο πετσί και την ψυχή τους, τη θηριωδία του ναζισμού.

Ακολούθησε η επίσημη γραπτή άρνηση της Γερμανίας στην Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης στις 18 Οκτωβρίου με την οποία αποδεικνύεται ότι η Γερμανία εμμένει στην πάγια και αδιάλλακτη στάση της απέναντι στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι με ερώτησή μου στις 23 Οκτωβρίου προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ζητώ να μάθω τις ενέργειες που θα ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση μετά την επίσημη και γραπτή απόρριψη της Ρηματικής Διακοίνωσης της Ελλάδας από τη Γερμανική Κυβέρνηση.

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, καθώς αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, πρέπει να κλείσει όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον.»

 

  30 October, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα