Η πολιτική ενηλικίωση του Τσίπρα

Ραβανός Αρης   15 July, 2015 ΓΝΩΜΕΣ
Η πολιτική ενηλικίωση του Τσίπρα

Φωτο: star.gr

Τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες ήταν άκρως διδακτικά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αλεπάλληλες επαφές, συναντήσεις και συνομιλίες στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές έδωσαν την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να δει επί της ουσίας πως λειτουργούν οι πιστωτές.

Το έζησαν και οι προηγούμενοι και το είδε τώρα και ο Αλ. Τσίπρας, αλλά σε πολύ πιο δραματικούς τόνους.

Το Grexit, η άτακτη χρεοκοπία και το κούρεμα καταθέσεων επέδρασαν πάνω του.

Εξ αρχής γίνανε πολλά στρατηγικά λάθη, αλλά δεν είναι η ώρα του απολογισμού.

´Ομως την ύστατη στιγμή ο πρωθυπουργός ξέφυγε από τα στενά κομματικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέδειξε υπευθυνότητα ως ηγέτης και προέταξε το μείζον που είναι το εθνικό και όχι το κομματικό.

Η ιστορία αυτό θα του το πιστώσει.

Μπροστά στον στυγνό εκβιασμό των πιςτωτών κ ενώπιον του τραγικού αδιεξόδου που φθάσαμε λόγω και των σφαλμάτων και παραλείψεων της ελληνικής πλευράς, ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από τον επώδυνο συμβιβασμό. Να του αναγνωρίσουμε ότι πάλεψε έως το τέλος να αποφύγει το μοιραίο.

Προφανώς είναι μια πολύ σκληρή συμφωνία και υπάρχει τοξικό μείγμα ύφεσης και λιτότητας, αλλά βασικός στόχος από εδώ και πέρα είναι να υποστηριχθούν σε όλους τους τομείς θεσμικές και ουσιαστικές αλλαγές που να φέρουν τη σφραγίδα μιας φιλολαϊκής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα κριθεί από το εάν θα υπάρξει πραγματική κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη και εάν θα γίνουν τομές.

Θα κριθεί θετικά εάν καταφέρει να διορθώσει σε βάθος χρόνου αδικίες που επήλθαν λόγω των πέντε χρόνων εφαρμογής του μνημονίου.

Είναι η χρυσή και μεγάλη ευκαιρία του Αλ. Τσίπρα να κερδίσει πολύ περισσότερους πόντους στην κοινωνία που είναι πιο σημαντικό από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έδειξε αντοχές πρωτόγνωρες για 40άρη πολιτικό. Αυτούς τους περίπου πέντε μήνες ενηλικιώθηκε πολιτικά και μεγάλωσε _αν και υπερβολικό_ μια εικοσαετία.

Γέμισε με εμπειρίες και πείρα που θα του χρειαστεί στη μετεξέλιξη του κόμματός του που νομοτελειακά θα βαδίσει στις ράγες της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας.

 

Και όπως έγραψε και η Ρόζα Λούξεμπουργκ μεταξύ άλλων το απόγευμα της δολοφονίας της; "...η μελλοντική νίκη θα ανθίσει από αυτή την ήττα".

 

Πηγή:tovima.gr

 

Ραβανός Αρης   15 July, 2015 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα