H Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού υπενθυμίζει και προειδοποιεί

  21 May, 2020 ΑΡΘΡΑ
H Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού υπενθυμίζει και προειδοποιεί

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού ενημερώνει το κοινό σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων κι ακάλυπτων χώρων

Ενώ η αντιπυρική περιόδος έχει ξεκινήσει ο Δήμος Φαιστού υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες , νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους , ότι υποχρεούνται να τους καθαρίσουν από ξερή βλάστηση , απορρίμματα , και οποιοδήποτε άλλο υλικό ή αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή την ταχεία εξάπλωσή της . Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Δήμος θα προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των παραπάνω χώρων , γεγονός που συνεπάγεται τον καταλογισμό των εξόδων καθαρισμού , την επιβολή προστίμου και την υποβολή μήνυσης σε βάρος των υπόχρεων . (4/2012 Πυροσβεστική διάταξη ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β’ και τον Ν. 3852/10, άρθρο 94, παρ. 1. 26). Επειδή και εφέτος o κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος , ο Δήμος Φαιστού προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση των πολιτών προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές και περιουσίες , αλλά και προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα και οι μηνύσεις που συνεπάγεται ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός των παραπάνω χώρων από το Δήμο . Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος στο τηλέφωνο 2892340227 . 

Υποχρέωση κάλυψης πηγαδιών

Υπενθυμίζεται στους ιδιοκτήτες αφύλακτων πηγαδιών ότι έχουν την υποχρέωση να τα καλύψουν κατά τρόπο που να αποκλείει τον κίνδυνο ατυχήματος σε άνθρωπο ή ζώο . Η μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης αποτελεί αξιόποινη πράξη και διώκεται σύμφωνα με το άρθρο 438 του Ποινικού Κώδικα .

Πρόληψη Πυρκαγιάς

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς υπενθυμίζεται ότι :

 Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν επιτρέπεται η καύση ξερής βλάστησης , η χρήση υπαίθριων ψησταριών καθώς και οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

 Δεν επιτρέπεται η καύση απορριμμάτων καθ όλη τη διάρκεια του έτους .

 Δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη απορριμμάτων σε υπαίθριους χώρους . Η παρουσία απορριμμάτων σε περιοχές με ξερή βλάστη και υπό τις κλιματικές συνθήκες του καλοκαιριού δημιουργεί κίνδυνο ανάφλεξης .

 Δεν επιτρέπεται η απόρριψή αναμένου τσιγάρου σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είναι σε κίνηση.

 Σε περιόδους υψηλού κινδύνου εκδίδονται απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές τα οποία θα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά .

 Οι ιδιοκτησίες θα πρέπει να καθαριστούν από ξερή βλάστηση , απορρίμματα και οποιοδήποτε εύφλεκτο υλικό ή αντικείμενο .

 Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 ή 2892041150 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά. 

 

  21 May, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα