Η στάση Βορίδη – Αυγενάκη ζορίζει το Μαξίμου

Τελικά υπάρχει απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της Προανακρτικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληροφορίες μας λένε ότι έχουν αποφασίσει να… μην αποφασίσουν ακόμα.
Συνειδητά έχουν πάρει απόφαση να περιμένουν αφενός ποια νέα στοιχεία θα έρθουν στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και αφετέρου την πρόταση για Προανακριτική που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.
Το μόνο που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του in, έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί, είναι ότι δεν θα υπάρξει διάκριση στη μεταχείριση του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη. Επομένως ό,τι ισχύσει για τον ένα αναμένεται να ισχύσει και για τον άλλο.
Καθώς στο Μαξίμου σκέφτονται ότι αν υπάρξει διακριτική μεταχείριση και παραπεμφθεί μόνο ο ένας από τους δύο, τότε θα σταλεί το μήνυμα ότι υποδεικνύεται ο ένας ως ένοχος και ο άλλος ως αθώος και βέβαια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μήνιν αυτού που θα παραπεμφθεί.
Και εν προκειμένω του κ. Αυγενάκη, αφού αυτή η συζήτηση περί διακριτικής μεταχείρισης ξεκίνησε μετά τα δημόσια τελεσίγραφα του Μάκη Βορίδη, τα οποία από τους «γαλάζιους» βουλευτές εκλήφθηκαν ως απαίτησή του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, δηλαδή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να απορρίψει την παραπομπή του σε Προανακριτική.
Ο Μ. Βορίδης εμφανίζεται αντίθετος με το μοντέλο Τριαντόπουλου και κάθετα αρνητικός στην απευθείας παραπομπή του, με fast track προανακριτική, στο δικαστικό συμβούλιο. Αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι εξίσου αρνητικός με απευθείας παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο εμφανίζεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Δύσκολη θέση
Και εδώ βέβαια καταλαβαίνει κανείς τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το μέγαρο Μαξίμου και τον λόγο για τον οποίο καθυστερεί να αποφασίσει τι θα κάνει στο θέμα της Προανακριτικής, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο.
Γιατί στις περιπτώσεις Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Τριαντόπουλου είχαν και οι δύο αποδεχτεί την απευθείας παραπομπή τους στο δικαστικό συμβούλιο. Η τωρινή διαφαινόμενη αρνητική στάση των κ. Βορίδη και Αυγενάκη προκαλεί έντονη πίεση στο Μαξίμου και το υποχρεώνει να ζυγίζει ακόμα τη στάση που θα κρατήσει. Και βέβαια στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αν πουν «Όχι» στη σύσταση Προανακριτικής, αυτομάτως θα είναι υπόλογοι για συγκάλυψη.
Σενάριο κανονικής Προανακριτικής
Εξού και από το τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο να γίνει Προανακριτική αλλά να μην ακολουθηθεί εντέλει το περιβόητο μοντέλο Τριαντόπουλου. Να μην υπάρξει δηλαδή παραπομπή των δύο πρώην υπουργών απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο και η Προανακριτική να διεξαχθεί κανονικά με κλήση μαρτύρων και με τις καταθέσεις των ελεγχόμενων προσώπων.
Σε αυτήν την περίπτωση, κάποιοι στο εσωτερικό της ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Βορίδης θα διεκδικήσει την απόρριψη της παραπομπής του στο δικαστικό συμβούλιο από την ίδια την Προανακριτική επιτροπή.
«Θα συζητήσουμε και με τους δύο υπουργούς»
Μέσα στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε (ΣΚΑΪ, 2.7.2025) ότι «η ΝΔ μελετά αυτή την ώρα τη δικογραφία, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί και το ΠΑΣΟΚ, προφανώς θα συζητήσουμε, δε μπορεί να γίνει και διαφορετικά και με τους δύο υπουργούς που αναφέρονται στο σημείωμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, θα διαμορφώσουμε την άποψή μας, θα κινηθούμε σίγουρα μακριά από όποια λογική κυνηγιού μαγισσών αλλά και μακριά προφανώς από όποια λογική συγκάλυψης. Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγεθυντικός φακός που είναι πάνω μας και επομένως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση του in, περιορίστηκε να συστήσει «λίγη υπομονή ούτως ώστε αυτό το οποίο θα απαντήσουμε ως θέση, και ενδεχομένως και με αφορμή προτάσεις της Αντιπολίτευσης, να είναι στέρεο και να βασίζεται σε πραγματικά νομικά δεδομένα».
Συγκάλυψη
Πάντως ήδη «γαλάζιοι» βουλευτές προειδοποιούν το μέγαρο Μαξίμου ότι δε μπορεί να απορρίψει την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών σε Προανακριτική γιατί αυτό θα ισοδυναμεί με συγκάλυψη.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος τόνισε (στον alpha 9,89 και τον Γιώργο Ευγενίδη) πως «με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θεωρώ αδιανόητο να μη διευκολύνει η Βουλή το έργο της ευρωπαίας εισαγγελέως. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης φοβούμαι. Και δεν πρέπει να στείλουμε τέτοια μηνύματα στην ελληνική κοινωνία».
Μονόδρομος
Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, θεωρούν μονόδρομο για την κυβερνητική πλειοψηφία την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών σε Προανακριτική.
Πάντως από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αναφερόμενος στον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων στις 6 Οκτωβρίου, δήλωσε (ANT1) πως «εάν μου φέρουνε την προανακριτική την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, τους έχω πει, η Βουλή τον Αύγουστο δεν θα κλείσει. […] Εάν φέρουν την Προανακριτική την ερχόμενη εβδομάδα, οι ημερομηνίες και με διακοπή 15-20 ημερών τον Αύγουστο, βγαίνουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Δείτε επίσης
- Λειψυδρία: Καμπανάκι και για τα υπόγεια ύδατα – Η χαρακτηριστική περίπτωση των Μοιρών
- Matala Beach Festival 2025: Πρεμιέρα για το κορυφαίο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Νότου
- Ο Π.Σ Τυμπακίου ευχαριστεί....
- Δήμος Φαιστού: Ανακοίνωση Για τους πληγέντες από τους σεισμούς του 2021
- «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Χρειαζόμαστε συντονισμό και πολιτική βούληση»
Σχετικά άρθρα
- ΕΟΑΣΗ : Να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι τα σπασμένα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή επτά κατηγορουμένων για υπόθεση παράνομων επιδοτήσevn
- Μητσοτάκης: Έγιναν σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως αποτύχαμε
- Μετρώντας αντίστροφα για να βαφτιστεί και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ... σκευωρία
- Συνεχίζονται οι παραιτήσεις κομματικών στελεχών στη ΝΔ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ