Η Τουρκία οικειοποιείται το ελαιόλαδο της Συρίας

  16 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία οικειοποιείται το ελαιόλαδο της Συρίας

Η Τουρκία κατηγορείται ότι οικειοποιείται ελαιόλαδο Συρίας και το πουλά στην ΕΕ. Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph το οποίο βασίζεται σε καταγγελία Ελβετού βουλευτή.  

Ειδικότερα, ο Ελβετός βουλευτής ο Bernhard Guhl, που εκλέγεται με το Συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα, κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι «βαφτίζει» ως τουρκικό ελαιόλαδο Συρίας, το οποίο διοχετεύει σε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ισπανία.
Ο Guhl, έθεσε υπόψη της ελβετικής κυβέρνησης τον ισχυρισμό ότι «στη συριακή πόλη Αφρίν που βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο, γίνεται πλιάτσικο σε ελαιώνες τόσο από τα τουρκικά στρατεύματα, όσο και από τις στρατιωτικές ομάδες που συνεργάζονται μαζί τους. Οι ελιές πωλούνται στην Ισπανία και η αγοραπωλησία συνεχίζεται». Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην εθνική αντιπροσωπεία ο ίδιος ρώτησε, επίσης, σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί η κυβέρνηση της χώρας του για να ελέγξει το εμπόριο και τα έσοδα που απορρέουν από αυτό.

Επιπλέον, η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας Público, μετέδωσε την πληροφορία ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί μια σειρά ενδιάμεσων εταιρειών προκειμένου να εξάγει ελαιόλαδο στην Ισπανία από περιοχές της Συρίας που προηγουμένως βρίσκονταν υπό κουρδικό έλεγχο. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της στην περιοχή που ισχυρίζονται ότι ελαιόλαδο Συρίας αναμειγνύεται με τουρκικό πριν εξαχθεί με ετικέτα με λάθος ενδείξεις. Η εφημερίδα, ακόμη, υποστηρίζει ότι υπάρχει φάκελος από το Αφρίν που καταδεικνύει ότι η φημολογούμενη συγκομιδή πέρσι φτάνει σε χονδρική τιμή περίπου τα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ στην ισπανική αγορά, με το ένα τέταρτο από αυτά να πρέπει να αποδοθούν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, ο Υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας Bekir Pakdemirli δήλωσε σχετικά σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος σχεδίαζε να διεκδικήσει το ελαιόλαδο παραγωγής Αφρίν προκειμένου το τελευταίο να σταματήσει να πέφτει στα χέρια Κούρδων (τους οποίους η Τουρκία θεωρεί αυτονομιστές τρομοκράτες).
Σημειώνεται ότι ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακατέλαβε την πόλη Αφρίν στα βόρεια της Συρίας και στα νότια σύνορα της Τουρκίας από τις δυνάμεις των Κούρδων τον Μάρτιο του 2018.

 

  16 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα