H Ζηνοβία, τα προβληματα και τα απροοπτα - Ο καιρός τις επόμενες ώρες

voucherergasia.gr  30 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
H Ζηνοβία, τα προβληματα και τα απροοπτα - Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Σε εγρήγορση είναι ο μηχανισμός στην Κρήτη καθώς το περασμα της Ζηνοβίας στην Κρήτη έχει προκαλέσει προβλήματα και απρόοπτα…

Προβλήματα τα οποία εντοπίζονται, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ενδοχώρα. Τα μεγαλύτερα όμως καταγράφηκαν στους ορεινους όγκους του νησιού.

Στον Ομαλό στα Χανιά τα συνεργεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων εργαστηκαν για να απεγκλωβίσουν τους εκδρομείς που
ανέβηκαν στα ορεινά των Χανίων, αλλά βρέθηκαν τελικά παγιδευμένοι στο έλεος του χιονιά.
Ο δρόμος άνοιξε τη νύχτα και έτσι μπόρεσαν να φύγουν όσοι ελέω του χιονιού είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή, ενώ τα μηχανήματα συνεχίζουν το έργο τους.

Πρόβλημα είχαμε και στο Οροπέδιο της Νίδας. Εκεί χθες ένας οδηγός εγκλωβίστηκε καθώς δεν είχε αλυσίδες. Όμως με την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας απεγκλωβίστηκε, ακολουθωντας τα ίχνη και την πορεία του πυροσβεστικού οχήματος που άνοιγε το δρομο.

Ως και αυτή την ώρα ισχύει το απαγορευτικό στα λιμάνια της Κρήτης. Σε ένα από αυτά είχαμε ένα απίστευτο περιστατικό. Το συμβάν συγκεκριμένα σημειώθηκε χθες το βράδυ με πρωταγωνιστή έναν 55χρονο ναύτη που έπεσε από καράβι στο λιμάνι του Ρεθύμνου!

Το ατύχημα συνέβη γύρω στις 11 το βράδυ, όταν ένας ναύτης φορτηγού πλοίου, “Μαρια Τ” που βρισκόταν ελλιμενισμένο στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, στην προσπάθεια του να δέσει τους κάβους, έπεσε στη θάλασσα, λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Ευτυχώς ο 55χρονος άνδρας, έγινε αμέσως αντιληπτός από ναυτικούς του πλοίου ”OLYMPUS” σημαίας Κύπρου, που ήταν δεμένο στο λιμάνι και έτσι δόθηκε σήμα στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου να συνδράμει.

Ενώ στο Ρέθυμνο, ειχαμε χθες και ένα μπλακ άουτ, το οποίο ταλαιπώρησε τους πολίτες. Στο Ηράκλειο τα προβλήματα περιορίστηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους, φραγμένα φρεάτια και κοπές δέντρων.  

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Βαθμιαία από τη νύχτα εξασθένηση των φαινομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

O καιρός στην Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπονται για σήμερα στην Κρήτη. Παράλληλα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και πιθανώς των βόρειων Κυκλάδων. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενίσουν από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα δυτικά 8 με 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα για τις επόμενες μέρες

«Οι κατά περιόδους βροχοπτώσεις θα παραμείνουν στην Κρήτη έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εμφανίζοντας πρόσκαιρες εντάσεις κατά μήκος του νησιού, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές, με πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης περισσότερο προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Τα χιόνια δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για το νησί μας αφού προσδιορίζονται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.200 μέτρων, αν και χιονόνερο ή και ασθενής χιονόπτωση μπορεί να εμφανισθεί και λίγο χαμηλότερα, καθαρά λόγω γεωμορφολογικών συνθηκών. Η πτώση βέβαια των θερμοκρασιών, για το επόμενο τριήμερο, απαιτεί προσοχή στο ορεινό οδικό δίκτυο μιας και μπορεί να προκαλέσει παγετό στο οδόστρωμα.

Οι ενισχυμένοι, έως και Θυελλώδεις, Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα προκαλέσουν τουλάχιστον για σήμερα έως και αύριο Δευτέρα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού μας, λόγω του υψηλού κυματισμού στο Αιγαίο. Η μικρή έστω εξασθένηση τους από την Δευτέρα το βράδυ, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, θα αποκαταστήσει και πάλι τα δρομολόγια των πλοίων. Πάντως η ένταση των ανέμων στην Κρήτη θα είναι στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, με εξαίρεση δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης όπου εκεί η μέγιστη ένταση των ανέμων θα φθάνει πρόσκαιρα έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός όμως θα είναι ο κυματισμός στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης και ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα. Μεγαλύτερη εξασθένηση των ανέμων αναμένεται σταδιακά από την Τρίτη το πρωί, με την ένταση τους μέχρι το βράδυ της παραμονής να φθάνει έως και τα 4 Μποφώρ.

Το ποδαρικό, στο ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να κάνει η καλοκαιρία αλλά και με αρκετό κρύο. Γενικά καλές καιρικές συνθήκες δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για την Τετάρτη, ημέρα της πρωτοχρονιάς, παρά τις τοπικές νεφώσεις και το αισθητό κρύο, ιδιαίτερα στα ορεινά τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ όμως της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης αναμένεται επανάληψη της επίσκεψης του ενισχυμένου Βορείου ρεύματος και της πολύ ψυχρής αέριας μάζας, προϊδεάζοντας και πάλι για ένα, πιο σύντομο μάλλον, κύκλο κακοκαιρίας στο νησί μας».

 

voucherergasia.gr  30 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα