Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης – Με ρυθμούς εξπρές προχωράει το έργο σταθμός

  24 December, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης – Με ρυθμούς εξπρές προχωράει το έργο σταθμός

Με ρυθμούς εξπρές και με χειρισμούς υψηλής ακρίβειας, πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα, προχωρά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να δώσει οριστικό τέλος στην ενεργειακή απομόνωση του νησιού, αφήνοντας ταυτόχρονα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Θεαματικά τα οφέλη

 

Την ίδια στιγμή, είναι ήδη θεαματικά τα οφέλη στον τομέα της ενέργειας, από την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, το έργο σταθμός για το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από τα πιο σύνθετα και απαιτητικά, με πρωτοποριακές τεχνολογίες αιχμής για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ανοίγει τον δρόμο για πράσινη ενέργεια και επιτέλους για επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί.

Ηδη έχει ολοκληρωθεί η προσαιγιάλωση στην Πάχη Μεγάρων του πρώτου τμήματος του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική.

Το πρώτο αυτό τμήμα του καλωδίου που ποντίστηκε μεταξύ Μήλου και Πάχης, έχει μήκος 170 χιλιομέτρων και βάρος 6.500 τόνων και είναι συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης 500kV.

Στη συνέχεια, το καλώδιο θα διανύσει 32 χιλιόμετρα μέχρι τον Ασπρόπυργο, όπου θα κατασκευαστεί ειδικός σταθμός μετατροπής του ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διασύνδεσης, το κόστος κατασκευής και οι χειρισμοί υψηλής ακρίβειας, την καθιστούν ως τη μεγαλύτερη ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Η «μικρή» σύνδεση

Από τον περασμένο Μάιο καταγράφονται και τα πρώτα οφέλη από τη «μικρή» σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η «διασύνδεση των ρεκόρ» με το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

Με τη λειτουργία της μικρής διασύνδεσης, η Κρήτη τοποθετείται για πρώτη φορά στον χάρτη του χερσαίου Συστήματος Μεταφοράς.

 

  24 December, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα