Hράκλειο: Δύο γυναίκες στο νοσοκομείο με συμπτώματα του ιού της γρίπης

  10 January, 2019 ΑΡΘΡΑ
Hράκλειο: Δύο γυναίκες στο νοσοκομείο με συμπτώματα του ιού της γρίπης

Τα πρώτα κρούσματα για το 2019-Κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν στην εντατική

Τα πρώτα κρούσματα του ιού της γρίπης για το 2019 καταγράφηκαν ήδη στο Ηράκλειο. Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 63 και 48 ετών που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η μία βγήκε από τη ΜΕΘ και τώρα νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική Κλινική.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια γυναίκα έχει ιστορικό με αναπνευστικά προβλήματα και ήταν εμβολιασμένη ενώ η άλλη όχι. Και τα δύο κρούσματα της γρίπης ΑΗ1Ν1 ταυτοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σταθερή αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα του 2018, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 34 ύποπτα δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 5 εξ αυτών (14,7%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο παρουσίαζει σταθερά ανοδική πορεία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι την προτελευταία εβδομάδα του 2018, καταγράφονταν 20 περιστατικά γριπώδους συνδρομής ανά 1000 ιατρικές επισκέψεις και την τελευταία 30 περιστατικά γριπώδους συνδρομής ανά 1000 ιατρικές επισκέψεις, ενώ όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, τα αντίστοιχα περιστατικά ήταν το πολύ 15.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες δε τα κρούσματα είναι κατά τι περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 6 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Πρόκειται για 5 άνδρες και μια γυναίκα, από 46 έως 79 ετών, οι οποίοι χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένας 49χρονος έχει χάσει τη ζωή του από επιπλοκές του ιού της γρίπης.
Η κορύφωση του εποχικού κύματος γρίπης αναμένεται στο διάστημα μεταξύ της 4ης και 11ης εβδομάδας του 2019. ιός

 

  10 January, 2019 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα