Ηράκλειο: Για καφέ ξανά στον Κουμπέ

mesaralive.gr  06 July, 2018 ΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο: Για καφέ ξανά στον Κουμπέ

Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται από τη ΔΕΠΤΑΗ ότι θα αρχίσει η επαναλειτουργία του Κουμπέ ως παραδοσιακού καφενείου.

Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται από τη ΔΕΠΤΑΗ ότι θα αρχίσει η επαναλειτουργία του Κουμπέ ως παραδοσιακού καφενείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Μηνά Καπετανάκη, πιάνουν άμεσα δουλειά ειδικοί συντηρητές, με σκοπό να αποκαταστήσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές φθορές του μνημείου, οι οποίες είναι περιορισμένες και θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

Όπως είναι γνωστό, το ΚΑΣ είχε θέσει ως προϋπόθεση να γίνουν κάποιες εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να αποκατασταθεί από κατά τόπους φθορές περιορισμένης κλίμακας και παράλληλα να γίνει μια πολύ καλή παρέμβαση συντήρησής του. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε μια μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από την τοπική Αρχαιολογία. Τα έργα αποκατάστασης ξεκινούν με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, η οποία ξεπερνά τα δύο χρόνια από τότε που το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως στην επαναλειτουργία του Κουμπέ.

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Μ.Καπετανάκης υπογραμμίζει στην εφημερίδα "Πατρίς" ότι η συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία είναι εξαιρετική και ότι πολύ σύντομα τα έργα θα ολοκληρωθούν, καθώς είναι κορυφαία πολιτική δέσμευση της δημοτικής Αρχής η επαναλειτουργία του μνημείου. Στις δεσμεύσεις του Δήμου είναι να δρομολογήσει την ανακεράμωση της στέγης και την αποκατάσταση του μνημείου, μετά από έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Επίσης η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει ότι  το καφενείο θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στην παρασκευή και σερβίρισμα καφέ και ροφημάτων, χωρίς την κατασκευή παρασκευαστηρίου πρόχειρων γευμάτων, το οποίο θα επιβαρύνει το μνημείο. Θα επιτραπούν δώδεκα μόνο τραπέζια με τα αντίστοιχα τραπεζοκαθίσματα, παραδοσιακού τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ικανή απόσταση τόσο από το ίδιο το οθωμανικό μνημείο όσο και από την Κρήνη Bembo, και συγκεκριμένα ανατολικότερα της κρήνης, προς την οδό 1866, ώστε να μην εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέασή τους. Η τοποθέτησή τους να γίνει μετά από έγκριση της Υπηρεσίας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της. Δεν θα επιτραπούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου, ώστε να μην παρεμποδίζεται η θέα των μνημείων, τα οποία είναι περίοπτα. Η σκίαση θα προέρχεται αποκλειστικά από τα δέντρα της πλατείας, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από μεγαλύτερα.

Η σχετική απόφαση προβλέπει, επίσης, να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα γύρω από το αποκαλυφθέν -κατά τις εργασίες του 2015- παλαιό πλακόστρωτο ανάμεσα στις κρήνες και τμήμα βοτσαλωτού δαπέδου. Η άδεια να ισχύει για δύο χρόνια από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Μετά το πέρας της διετίας οι ενδιαφερόμενοι να επανέλθουν με νέα αίτηση για αδειοδότηση.

Η επαναλειτουργία του μνημείου ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του δημάρχου κ. Β.Λαμπρινού, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει να – ξεριζωθεί βίαια μια τέτοια λειτουργία στην πόλη, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Η τοπική Αρχαιολογία έχει εντελώς αρνητική άποφη για το θέμα της μελλοντικής χρήσης του Κουμπέ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί την επαναλειτουργία του καφενείου. Ο Δήμος κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή, και επομένως το θέμα οδηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο υιοθέτησε την άποψη του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος αγωνίστηκε για να ανακόψει τον εξοστρακισμό του ιστορικού καφενείου που λειτουργούσε με τη χρήση αυτή από τις αρχές του 1.900!

 

mesaralive.gr  06 July, 2018 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα