Ηράκλειο: Λαμπερό «γκαλά» για τα 90α γενέθλια της FIBA

  16 May, 2022 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο: Λαμπερό «γκαλά» για τα 90α γενέθλια της FIBA

Με μία ιδιαίτερα λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στον περιβάλλοντα χώρο του «Λίντο», κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για τα 90 χρόνια της FIBA, τις οποίες διοργανώνει η ΕΟΚ σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Στο επίσημο Γκαλά, έλαβαν χώρα οι βραβεύσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο διεθνές μπάσκετ, αλλά και πρωταγωνιστών του μπάσκετ της Κρήτης.

Παρουσία του γενικού γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή, του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βαγγέλη Λιόλιου, του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του εντεταλμένου συμβούλου αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου Λευτέρη Ζερβού και αρκετών ακόμα εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος επεσήμανε στον χαιρετισμό του:

«Βρισκόμαστε ανάμεσα στα δύο σπίτια του ελληνικού μπάσκετ, το Παγκόσμιο που είναι η FIBA και το ελληνικό που είναι το υφυπουργείο Αθλητισμού. Γιορτάζουμε τα 90 χρόνια της FIBA σε ένα νησί που υποδέχεται μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια και θεωρήσαμε δίκαιο η πρώτη στάση αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων να είναι το Ηράκλειο. Θα πάμε φυσικά και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Θέλαμε όμως να τιμήσουμε τους ανθρώπους της επαρχίας που έχουν υπηρετήσει το μπάσκετ επί δεκαετίες.

Μαζί μας βρίσκεται ο γ.γ. της FIBA ο κ. Ζαγκλής και αυτό δείχνει πόσο τιμά το ελληνικό μπάσκετ. Τον ευχαριστούμε πραγματικά. Είναι κοντά μας και ο κ. Αυγενάκης, ένας φίλος του μπάσκετ, ο υπουργός όλων των σπορ στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω ότι με τη συνεργασία του υπουργείου και της FIBA, θα φέρουμε και άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη».

Ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής που έκανε ταξίδι αστραπή για να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να τιμηθεί φυσικά από τους διοργανωτές, τόνισε :

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι μαζί σας. Η Ελλάδα δεν είναι απλά ένα ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ, έχει συνεισφέρει με τον δικό της τρόπο στις μεγάλες σελίδες της ιστορίας του αθλήματος. Υπάρχει ένα μεγάλο μπασκετικό κίνημα στη χώρα μας, το οποίο είχε ως αφετηρία τις μεγάλες διακρίσεις που υπήρξαν.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν να έχουμε πολύ στενή και αρμονική συνεργασία με την ΕΟΚ και παράλληλα έχουμε τη στήριξη του υπουργού για να πραγματοποιούμε σπουδαίες διοργανώσεις όπως τα 90α γενέθλια της FIBA.

Θεωρώ ότι έχει φθάσει η στιγμή, πέρα από το να τιμάμε την ιστορία μας, να ονειρευόμαστε για το μέλλον. Η παρουσία εκατοντάδων παιδιών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αναδεικνύει πόσο βαθιά έχει δυεισδύσει το μπάσκετ στην ελληνική κοινωνία.

Θέλω να συγχαρώ την ΕΟΚ και το υπουργείο για το νέο πανελλήνιο πρόγραμμα 3Χ3, το οποίο μαζί με την άνοδο του γυναικείου μπάσκετ, θα δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό μπάσκετ να καυχιέται ότι είναι το πιο δημοφιλές κίνημα στη χώρα.

Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία, την Πολιτεία, τον δήμο Ηρακλείου και τις τοπικές αρχές. Κλείσαμε τα 90 και μπορούμε να ονειρευόμαστε τα καλύτερα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ΕΟΚ και τη FIBA.

«Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το τριήμερο, που είναι η αρχή των εκδηλώσεων για την γιορτή των 90 χρόνων της FIBA .  Οταν ανέλαβα το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν το είδα με καλό μάτι. Αυτή η σκέψη έφυγε γρήγορα γιατί ήθελα όσο μείνω να προσφέρω και να βοηθήσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαύμαζα όταν ήμουν μικρός, όπως όλοι. Αυτό έγινε κι έφυγε η αρχική μου σκέψη και σήμερα δεν θέλω να φύγω.

Η αρχή ήταν θυελλώδης, ειδικά με την παλιά διοίκηση της ομοσπονδίας μπάσκετ και στην πλειονότητα των ομοσπονδιών. Προσπαθήσαμε να δείξουμε σε όλους ότι ο αθλητισμός πρέπει να αλλάξει. Η προσπάθεια έγινε και το αποτέλεσμα ήρθε. Θυμάμαι τα Χριστούγεννα στα γραφεία της ΕΟΚ συναντηθήκαμε με τον Αντρέα Ζαγκλή και Βαγγέλη Λιόλιο και να κάνουμε μια συμφωνία και να δώσουμε μια συνέντευξη Τύπου. Μέρος της συμφωνίας γίνεται σήμερα πράξη.  Μάλιστα όπως ενημερώθηκα ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκε το υπουργείο, η ομοσπονδία και η παγκόσμια ομοσπονδία κι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι. Το αυτονόητο έγινε πράξη.

Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με το μπάσκετ, αλλά ακόμα έχει πολύ χώρο για να γράψετε τη δική σας ιστορία. Δεν μας φτάνει μόνο το παρελθόν θέλουμε κι άλλα. Αυτό θα συμβεί με τη δική σας μαχητικότητα και τη δική σας αγάπη. 

Θέλω να ευχαριστήσω τέλος όλους τους αθλητές που έγραψαν ιστορία και τους διαιτητές που είναι κοντά μας. Σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε για την χώρα μας. Είστε πηγή ενέργειας και μας δώσατε κίνητρα για να αγαπήσουμε κι εμείς τον αθλητισμό».

Kαταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στα αθλητικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο.

Οι τιμητικές βραβεύσεις

Ειδική βράβευση έγινε στον γενικό γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή και τους Μάικ Μπατίστ, Ντορόν Τζάμσι.

ΑΘΛΗΤΕΣ

Γυναικείο Μπάσκετ: Μαρία Γιαλιτάκη, Κατερίνα Γλυνιαδάκη, Αλεξία Τριαλώνη

Ανδρικό Μπάσκετ: Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Κώστας Γκαγκαουδάκης, Δημήτρης Κοκολάκης, Γιώργος Κουκλάκης, Κώστας Κυριακάκης, Πέτρος Οικονομακης (Εις Μνήμη), Μανώλης Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Μαυροειδής (στο πρόσωπό του βραβεύονται όλοι οι εν ενεργεία κρητικοί αθλητές -Ιωάννα Κριμίλη, Γιώργο Καλαϊτζάκη, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Χρήστος Σαλούστρος, Αντώνης Κόνιαρης)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Μιχάλης Δασκαλάκης, Φρόσω Δημητρουλάκη, Γιώργος Καλαφατάκης, Γιώργος Μακράκης, Μιχάλης Κανάκης, Αργύρης Πεδουλάκης, Κώστας Πλευράκης, Νίκος Τούλης

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιάννης Μαλαμάς, Γιάννης Ράλλης 

Ειδικές αναφορές για αποβιώσαντες: Παύλος Βαρζακιάν, Κώστας Διονυσόπουλος, Χάρης Ευαγγελινός

Βραβεύθηκε ακόμα η ομάδα βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας καθώς και ο Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης.

*Τις απονομές έκαναν μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ, όπως o Παναγιώτης Γιαννάκης, Εβίνα Μάλτση, η Τούλα Καλέντζου, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Νίκος Ζήσης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Κώστας Ρήγας κ.α.

Με τις βραβεύσεις των παραγόντων μπάσκετ της Κρήτης «έπεσε» η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90α «γενέθλια» της FIBA

Με τις βραβεύσεις των κορυφαίων παραγόντων του κρητικού μπάσκετ και φυσικά τις απονομές στις νικήτριες ομάδες του τουρνουά 3Χ3, έπεσε η αυλαία στο Ηράκλειο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της FIBA.

Εκδηλώσεις που στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και μαζική προσέλευση του κοινού που είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί με μεγάλες μορφές του παγκόσμιου και φυσικά του ελληνικού μπάσκετ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Βαγγέλης Λιόλιος, προλογίζοντας τις βραβεύσεις των παραγόντων, τόνισε:

«Το μυστικό επιτυχίας των ομάδων όλων των αθλημάτων, είναι οι παράγοντες, αυτοί δημιουργούν το όραμα. Βραβεύσεις όπως αυτές, δημιουργούν το κίνητρο για την παραγωγή παραγόντων που είναι απαραίτητοι για το οικοδόμημα του αθλήματός μας».

Ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης εξήρε την διαχρονική προσφορά των παραγόντων: «Στο πρόσωπο καθενός εκ των τιμώμενων, βραβεύουμε όλους τους παράγοντες που αφανώς κοπιάζουν για να αναδειχθεί το άθλημά τους. Έχω τη μεγάλη χαρά να γνωρίζω έναν προς έναν όσους βραβεύονται σήμερα και ξέρω τον αγώνα τους».

Ο κ. Αυγενάκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων στον τόπο καταγωγής του: «Κλείσαμε με τον καλύτερο τρόπο ένα φανταστικό τριήμερο εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της FIBA. Ευχαριστώ προσωπικά τον πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο για την άριστη συνεργασία που έχουμε από την αρχή της εκλογής του».

Οι παράγοντες του μπάσκετ της Κρήτης που βραβεύθηκαν σήμερα στη …σκηνή του «Λίντο», ήταν οι Γιάννης Ασπραδάκης, Γιάννης Καλαϊτζάκης, Μπάμπης Μαρκάκης, Νίκος Σαραντινός, Μάνος Σφακιανάκης, Γιώργος Χαλαμπαλάκης, Μανώλης Παπακαλιάτης, Κωστής Ζομπανάκης (οι δύο τελευταίοι απουσίασαν καθώς βρίσκονται εκτός Κρήτης).

O Παναγιώτης Γιαννάκης που παρακολούθησε από κοντά τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, συναντώντας παλιούς φίλους από το χώρο του κρητικού μπάσκετ και όχι μόνο, στάθηκε στην επιρροή που έχουν τέτοιου είδους event στα νέα παιδιά:

«Είναι πολύ ωραίο που αρκετός κόσμος και ειδικότερα οι νέοι, γνώρισε αυτές τις προσωπικότητες που πέτυχαν πολλά στην καριέρα τους, κάνοντας γνωστό το κρητικό μπάσκετ, εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε υποχρέωση λοιπόν να δώσουμε ανάλογες ευκαιρίες στα νέα παιδιά, με τη βοήθεια των φορέων του αθλήματος, της Ομοσπονδίας μας και φυσικά της FIBA που έχουν εξυψώσει το άθλημά μας. Αλλωστε στόχος όλων μας είναι να βλέπουμε το ελληνικό μπάσκετ, αν όχι στην κορυφή, μέσα στα κορυφαία του κόσμου».

Αναφερόμενος στο παρόν του κρητικού μπάσκετ, ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής ομάδας και από τους πιο πετυχημένους ομοσπονδιακούς προπονητές, δήλωσε: «Πιστεύω ότι το μπάσκετ της Κρήτης έχει τη δυνατότητα να δει καλύτερες μέρες. Ικανότητες υπάρχουν αλλά χρειάζεται μεράκι και σκληρή δουλειά για να ξεδιπλωθούν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους».

* Τα μετάλλια στις νικήτριες ομάδες των ηλικιακών τουρνουά 3Χ3, πραγματοποίησαν οι κ. Αυγενάκης, Λιόλιος, Ζερβός (πρόεδρος ΕΑΚΗ), Μάικ Μπατίστ, Ντορόν Τζάμσι, Γιώργος Καλαϊτζής.

*Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του «Λίντο», αγώνας εκμάθησης με αμαξίδια, με τη συμμετοχή παιδιών και μελών της ομάδας ΑΣΚΑ Ηράκλειο ενώ το παρών έδωσαν και οι κ. Λιόλιος, Αυγενάκης.

*Όλα τα έσοδα των εκδηλώσεων (από τα Περίπτερα των κοινωνικών δομών) σε συνεργασία με τη διεθνή διοργάνωση Lionsclubs, διατίθενται για την αγορά ενός θερμικού κυκλοποιητή για παιδιά με καρκίνο.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  16 May, 2022 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα