Ηράκλειο: Πολλά τα προβλήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου

  27 November, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο: Πολλά τα προβλήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου

Το λάδι… λαδάκι θα πουν φέτος κάτοικοι στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, καθώς η ακαρπία, ο δάκος και η ανομβρία προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή.
Και στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, το οποίο φημίζεται και για το λάδι του, η παραγωγή λαδιού θα είναι δραστικά μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη. Αρκετοί ελαιοπαραγωγοί δεν θα μπουν καν στη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής, ενώ άλλοι ψάχνουν - μάταια όμως - να αγοράσουν λίγο λάδι για τα σπίτια τους.  Δραματική κατάσταση θα βιώσουν και τα ελαιουργεία καθώς δε θα δουλέψουν σχεδόν καθόλου, όπως δηλώνει στην ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών του νομού. 

Τον φετινό χειμώνα αρκετές θα είναι οι οικογένειες στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου οι οποίες… στηρίζονται οικονομικά στο ελαιόλαδο που θα δώσουν μάχη για την επιβίωση, καθώς οι ποσότητες ελαιολάδου θα είναι ελάχιστες. 
Οι καρποί στα ελαιόδεντρα είναι λιγοστοί, με συνέπεια να μην υπάρχει ενδιαφέρον για την ελαιοσυγκομιδή ενώ άλλοι απεγνωσμένοι αγρότες ψάχνουν να αγοράσουν λίγο λάδι για το σπιτικό τους.   

 Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ελαιουργοί. 

 Την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, αρκετά συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς για τη συγκομιδή της ελιάς, με την περυσινή χρονιά να εξελίσσεται σε χρυσή για το προϊόν. 

Αντιθέτως, φέτος επικρατούν εικόνες ερημιάς στα λιόφυτα, με τους αγρότες να είναι απογοητευμένοι και προβληματισμένοι με φόντο και τη γενικότερη ακρίβεια. 

 

  27 November, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα