Ήρθε η ώρα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ – Οι τρόποι πληρωμής του φόρου

  09 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ήρθε η ώρα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ – Οι τρόποι πληρωμής του φόρου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχαστείτε! Λίγες ημέρες έμειναν για την καταβολή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ και καλό θα είναι όσοι δεν το έχουν πράξει ως τώρα να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό να μάθουν τι χρωστούν και έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτου. Διαφορετικά υπάρχουν και οι… προσαυξήσεις. Για να δει κάποιος τα ποσά ΕΝΦΙΑ που του «χρεώθηκαν» και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό θα χρειαστεί να κάνει έξι απλά βήματα.

Βεβαίως όπως κάθε χρόνο υπάρχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς λόγω περιορισμένων εισοδημάτων δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για ΕΝΦΙΑ. Άλλοι θα καταβάλουν τον μισό.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ

Κατά κανόνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλλουν τα ίδια ποσά φόρου που πλήρωσαν και πέρυσι. Αυτό βεβαίως θα συμβεί εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση. «Φουσκωμένο» φόρο –εκ των πραγμάτων- θα καταβάλλουν όσοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).

Με ποιο τρόπο όμως μπορεί κάποιος να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του και να μάθει τι πληρώνει; Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να κάνουν τα εξής απλά βήματα:

Είσοδος στην σελίδα https://www.aade.gr/
Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Έτσι, μπορείτε να πληρώσετε με το εκκαθαριστικό αυτό.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να εξοφλήσετε τον ΕΝΦΙΑ

Η οφειλή μέσω της Εφορίας θα μπορεί να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής:

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Εκτός από τις δόσεις υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ, αλλά χωρίς έκπτωση όπως συμβαίνει κατά την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Επίσης πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις: Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τις δόσεις σε αυτήν.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Στην περίπτωση άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικής εάν δεν εξοφληθεί μία δόση ενεργοποιούνται «τσουχτερά» επιτόκια.

Προβλέπεται ακόμη η ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με «αλμυρό» όμως επιτόκιο.

Ποιοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

  09 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα