Ιδιαίτερα φορτισμένος κατα την κατάθεση του ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη

  19 December, 2018 ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερα φορτισμένος κατα την κατάθεση του ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία,με τη συνέχεια να δίνεται αύριο

Συγκινημένος και συναισθηματικά φορτισμένος ξεκίνησε την κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ο Μανώλης Λεμπιδάκης, διαδεχόμενος τον αδερφό του Μιχάλη.

Να τονιστεί ότι ο μάρτυρας, που ήταν αυτός που έζησε όλο το ψυχολογικό βάρος της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς, δέχτηκε το "σφυροκόπημα" της έδρας του Δικαστηρίου. 

«Αυτό λέγεται άρνηση κατάθεσης»είπε η πρόεδρος όταν στις πιεστικές ερωτήσεις, εκείνος απαντούσε «δεν θέλω να κάνω εικασίες» «Δεν ξέρω ποιος σας δασκαλεψε και ήρθατε σήμερα εδώ και αρνείστε να καταθέσετε. Ο αδερφός σας την γλύτωσε αλλά την άλλη φορά κάποιος άλλος δεν θα την γλυτώσει»

Σε έντονο ύφος η πρόεδρος του είπε "ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την στάση σας".  «Καταλαβαίνω ότι είστε φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι αλλά πρέπει ναι βοηθήσετε» του είπε χαρακτηριστικά. Εκείνος απάντησε: «Με όλο το σεβασμό δεν είμαστε τρομοκρατημένοι και το αποδείξαμε στους έξι μήνες».

Ο Μανώλης Λεμπιδάκης έκλεισε την κατάθεσή του λέγοντας: "Μας βοήθησε η πίστη μας, η Παναγία και η προσευχή του Αρχιεπισκόπου" για να έρθει το σχόλιο της Προέδρου του Δικαστηρίου: "Και η Παναγία να βοήθησε και ο Χριστός εμείς εδώ θέλουμε να αποδώσουμε ανθρώπινη δικαιοσύνη και δεν μας βοηθάτε"! 

Το...ιδιότυπο "παζάρι" με τους απαγωγείς

Νωρίτερα ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό των μηνυμάτων που αντηλλάγησαν, επισημαίνοντας ότι το πόσο που πρόσφερε αρχικά η οικογένεια ήταν 6.140.000 ευρώ. 

Κρατώντας τις σημειώσεις του ο επιχειρηματίας ξεδιπλώνει καρέ καρέ το χρονικό της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, του τρόπου επικοινωνίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι του απαντούσαν με σφυρίγματα για να μην καταλαβαίνουν τις φωνές τους, συνθηματικά σφυρίγματα

Όπως επεσήμανε, "2 Μαΐου αυξήσαμε το ποσό 8.250.000 αλλά και πάλι ήταν αρνητικοί. Μας μετέφεραν ενοχές πως δεν κάναμε το καλύτερο απέναντι στον αδελφό και γιο μας.

Τόνισε ότι πρώτο τους μέλημα ήταν η υγεία του αδελφού του.  Στη συνέχεια είπε ότι στις 17/5 τους ενημέρωσαν πως μπαίνει τέλος στη διαπραγμάτευση και ως 21/6 δεν είχαν ενημέρωση.  "Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για τα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας.  Ουδέποτε στο 6μηνο μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης του"

Στη συνέχεια περιέγραψε το ιδιότυπο "παζάρι" που γινόταν με τους απαγωγείς: "8.800.000 ευρώ ανεβάσαμε το ποσό στις 28/6.  25/7 ανεβήκαμε στα 9.000.000. Αυτοί απαιτούσαν μέχρι τότε 50.000.000".

Το πιο χαρούμενο τηλεφώνημα και το μεγάλο ευχαριστώ

«Στις 2 Οκτωβρίου δέχτηκα το πιο χαρούμενο τηλεφώνημα στη ζωή μου.. ο αδελφός σας απελευθερώθηκε και ειναι ζωντανός !» είπε ο Μανώλης Λεμπιδάκης και δεν παρέλειψε να εκφράσει για μια ακόμα φορά τις ευχαριστίες της οικογένειας.

"Από τον απλό αστυνομικό που ήταν φρουρός εξω από το σπίτι μας και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην υπόθεση μας παρά στην οικογένεια του μέχρι τον πιο μεγάλο βαθμοφόρο. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μας συμπαραστάθηκαν, ήταν δίπλα μας... προσευχήθηκαν για μας"

Φορτισμένη η κατάθεση της μητέρας

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η κατάθεση της μητέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οποία με σπασμένη φωνή εξέφρασε την ευχή "καμία μάνα να μη βιώσει τον εφιάλτη που ζήσαμε τους έξι μήνες". Πρόσθεσε πως σαν οικογένεια έχουν αποφασίσει να αλλάξουν σελίδα, ενώ η ίδια δε θέλει ούτε να σκέφτεται αυτούς τους μήνες.

Στην κατάθεσή της περιέγραψε και τις 45 οδυνηρές ημέρες που έζησαν μετά τη διακοπή των επικοινωνιών με τους απαγωγείς.

Προσπαθούσε να κρατηθεί όμως, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού της είχε το φόβο για την ζωή του παιδιού της.

Αύριο συνεχίζεται η δίκη

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, ενώ κατέθεσαν ακόμα ένας κουμπάρος και ένας φίλος του Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τους απαγωγείς, με μηνύματα η τηλεφωνήματα που δέχτηκαν, για να παραλάβουν επιστολές και άλλο υλικό για την οικογένεια.

Ο κουμπάρος και συνεργάτης του επιχειρηματία ανέφερε ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης «κλείδωσε» ως προς το τι βίωσε στην απαγωγή και δεν ήθελε να μιλήσει σε κανένα για τα όσα έζησε, πράγμα το οποίο όλοι σεβάστηκαν.

 

  19 December, 2018 ΑΡΘΡΑ