Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη-Τι λέει γνωστος σεισμολόγος

  12 October, 2020 ΑΡΘΡΑ
Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη-Τι λέει γνωστος σεισμολόγος

Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 με το "καλημέρα"

Νέος σεισμός σημειώθηκε 11 λεπτά μετά τις 7 το πρωί  της Δευτέρας ανατολικά της Κρήτης, ο οποίος και έγινε αισθητός ακόμη και στο Ηράκλειο.

 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε ένταση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 43 χιλιόμετρα, ΒΒΑ της Σητείας και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα. 

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί, εντάσεως μέχρι και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Ενδεικτικά στις 8 το πρωί της Δευτέρας, καταγράφτηκε μετασεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 40 χιλιόμετρα ΒΒΑ της Σητείας. Στις 07.51 μετασεισμός  3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , στις 07.38 μετασεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στις 07.30 μετασεισμός  3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ .

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ένταση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 48 χιλιόμετρα Βόρεια της Σητείας, με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί το βράδυ και συγκεκριμένα στις 3.30 τα ξημερώματα πάλι ισχυρός σεισμός  5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,με επίκεντρο και πάλι 49 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Σητείας.

Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός 4,4 Ρίχτερ, 47 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοανατολικά της Σητείας ενώ λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα σημειώθηκε και τρίτος σεισμός 3,3 Ρίχτερ 39 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοανατολικά της Σητείας.

«Η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα»

«Είναι νωρίς ακόμα, παρακολουθούμε το φαινόμενο» σχολίασε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Open Tv αναφορικά με τον τελευταίο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ανατολικά της Σητείας, εντάσεως 5, 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και για εκείνους που προηγήθηκαν ελάχιστα ώρες νωρίτερα και πάλι στην ίδια περιοχή εντάσεως απο 3,3 Ρίχτερ μέχρι 5,1 Ρίχτερ.

O ίδιος είπε πως πρόκειται για προκαταρκτικά μεγέθη και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας «πως επιστημονικά από 5 Ρίχτερ για να πάμε σε κάτι μεγαλύτερο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες».

Πρόσθεσε πως οι σεισμοί είναι υποθαλάσσιοι και το επίκεντρο είναι σε απόσταση από την Κρήτη, και συνέστησε «να είμαστε ψύχραιμοι για λίγη ώρα να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο». Ξεκαθάρισε πάντως πως «αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό και πως είναι πιθανοί σεισμοί με παρόμοια ή και ίσα μεγέθη, είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε - η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα».

 

  12 October, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα