Ισόβια στον Γιάννη Σμπώκο για μίζες στην προμήθεια εξοπλιστικών

mesaralive.gr  20 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Ισόβια στον Γιάννη Σμπώκο για μίζες στην προμήθεια εξοπλιστικών

Ισόβια κάθειρξη στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο, επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για μίζες από την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος ΕΡΜΗΣ.

Μαζί με το Γιάννη Σμπώκο καταδικάστηκαν σε 25ετή κάθειρξη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας και σε 20ετή κάθειρξη το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης εξοπλισμών Νίκος Λεινταρίτης. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Γιάννης Σμπώκος ο οποίος επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου όταν έγινε η επίμαχη προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού, ήταν διευθυντής εξοπλισμών και οι δυο συγκατηγορούμενοι του κρίθηκαν ένοχοι για άμεση συνεργεία σε απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Ο Αντώνης Κάντας είχε συμπληρωματικές κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι συνήγοροι τους ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης των βαρύτατων ποινών που επέβαλε το δικαστήριο μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η εισαγγελέας της έδρας όμως την πρόταση της ήταν ξεκάθαρη για το ρόλο του πρώην υπουργού λέγοντας: «Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους».

Η εισαγγελέας είχε μιλήσει και για το ρόλο της γερμανικής εταιρίας SIEMENS λέγοντας ότι «λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός».

Και αποζημίωση «μαμούθ» ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επιδίκασε και αποζημίωση «μαμούθ» ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στους Γιάννη Σμπώκο, Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη. Οι δικαστές εκτίμησαν τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο από την προμήθεια του εξοπλιστικού συστήματος ΕΡΜΗΣ σε αυτό το ποσό ενώ επέβαλε και πρόσθετη χρηματική ικανοποίηση υπέρ του δημοσίου 500.000 ευρώ από τον καθένα.

Οι δικαστές που απέρριψαν το αίτημα του Γιάννη Σμπώκου να του χορηγηθεί αναστολή στην ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επέβαλε το δικαστήριο μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, έκαναν δεκτά τα αιτήματα των δυο άλλων κατηγορουμένων επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους τρεις φορές το μήνα.

Σε όλους τους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για μια δεκαετία.

 

Πηγή: thetoc.gr

 

mesaralive.gr  20 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ