Ξεκινά η περίοδος συγκομιδής του ελαιόκαρπου

mesaralive.gr  04 November, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεκινά η περίοδος συγκομιδής του ελαιόκαρπου

Φώτο: commons.wikimedia.org

Το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη ξεκινά η ελαιοκομική περίοδος για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Όπως ανακοινώθηκε από την  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου, ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο.

Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις         12-11-2015, εκτός των Τοπικών Κοινοτήτων που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα και στις οποίες η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει από τις 18-11-2015:

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΤΙΚΗ ή ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝΑΡΜΑΝΩΓΕΙΑ, ΔΑΜΑΝΙΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ-ΝΕΟΧΩΡΙ, ΛΙΓΟΡΤΥΝΟΣ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΠΡΩΤΟΡΙΑ, ΧΑΡΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΙ
ΒΙΑΝΝΟΥΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΒΑΧΟΣ, ΚΑΛΑΜΙ, ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ, ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ
ΓΟΡΤΥΝΑΣΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ, ΓΕΡΓΕΡΗ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΠΑΝΑΣΣΟΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΙΑΝΑ
ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣΑΥΛΗ, ΓΕΡΑΚΙ, ΔΡΑΠΕΤΙ, ΖΙΝΤΑ, ΙΝΙ, ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ, ΝΙΠΙΔΙΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΡΟΥΣΟΧΩΡΙΑ
ΦΑΙΣΤΟΥΚΑΣΤΕΛΛΙ, ΜΟΙΡΕΣ

Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Καλούνται επομένως οι παραγωγοί να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδος καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Παράλληλα ενημερώνουμε ότι για το ελαιοκομικό έτος 2015-2016 η εισφορά δακοκτονίας ανέρχεται στα 0,03 € ανά κιλό ελαιολάδου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

 

mesaralive.gr  04 November, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα