Ξεκίνημα εβδομάδας με χαμηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη

  20 January, 2020 ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνημα εβδομάδας με χαμηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη

Τα δεδομένα για τη Μεσαρα

Με θερμοκρασίες που, σε ελάχιστες περιοχές, ξεπερνούσαν τους 10 °C ξεκίνησε η εβδομάδα στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στους Ποταμούς Λασιθίου, όπου το θερμόμετρο έδειξε 2.6 °C, ακολούθησαν τα Ανώγεια και το Τζερμιάδο, με 2.7 °C και έπειτα το Ασκύφου με 4.1 °C.

Όσον αφορά τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας, όπως παρουσιάζει και ο ακόλουθος πίνακας, στις Μοίρες το θερμόμετρο έδειξε 15.1 °C και ακολούθησαν η Παλαιόχωρα και τα Φαλάσαρνα, με 14.1 °C.

Ο καιρός, αύριο, στην Κρήτη:

Πάντως, αύριο, στην Κρήτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στη Βόρεια Κρήτη και τοπικές ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας Κρήτης. Η θερμοκρασία στο νησί μας, θα κυμανθεί από 6 έως 10 °C.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ

Πιθανό ρεκόρ υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη

Πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), μέχρι την Παρασκευή, στην Ελλάδα, θα επικρατήσουν οι ξηροί βοριάδες με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά, με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το προηγούμενο ρεκόρ για την Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1053.6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1051.9 hPa το 1905. Μόλις 9 φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808.

 

Αυτή η ατμοσφαιρική διάταξη «Rex Block» στην Ευρώπηθα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας. Στο παρακάτω βίντεο εκτός από την πρόβλεψη της ατμοσφαιρικής πίεσης θα παρακολουθήσετε και την πρόγνωση του υετού μέχρι την Παρασκευή.

Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα, και έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων.

 

  20 January, 2020 ΑΡΘΡΑ