Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν

mesaralive.gr  29 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν».

Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 18:00, για τη σχέση των Μινωιτών με τη Φύση. Οι Μινωίτες ζούσαν στη φύση, ζούσαν από  τη φύση, ζούσαν με τη φύση.

Το φυτικό βασίλειο της Κρήτης  αλλά  και το φυτικό βασίλειο των  χωρών στις  οποίες  ταξίδευαν οι μινωίτες, υπήρξαν ανεξάντλητες  πηγές  εμπνεύσεων. Αγαπημένα θέματα ήταν οι μαργαρίτες-οι ρόδακες, τα  κρίνα, τα φύλλα, κλάδοι και δένδρα  ελιάς, ο κισσός, οι φτέρες, τα  καλάμια, το λαθούρι, τα  ρόδα.  Αρχαιολογικά  ευρήματα  αποδεικνύουν τη χρήση και την αποθήκευση  από τους  μινωίτες σύκων, βύνης, κουκιών, ελιών βρώσιμων και άλλα. Μαρτυρίες για τα τεράστια  δένδρα  και τα δάση  της μινωικής κρητικής φύσης,  δίδουν  οι  υπερμεγέθεις πίθοι αποθήκευσης  αγροτικών αγαθών, τα τεράστια  πριόνια και οι αξίνες κοπής  δένδρων, η υπερ-χρήση  ξύλου στην μινωική  οικοδομική και  ναυπηγική, στην κατασκευή επίπλων, εργαλείων και στην λειτουργικά υψηλού επιπέδου  μινωική  καθημερινή ζωή, ακόμη  και στις εκτός των ανακτορικών συγκροτημάτων μινωικές θέσεις.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

 

mesaralive.gr  29 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ