Καιρός: Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την Κρήτη

  22 January, 2022 ΑΡΘΡΑ

Τοπικές βροχές αναμένονται, στην Κρήτη ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα, Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου,

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, τις επόμενες ημέρες ο καιρός στην Κρήτη θα έχει εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα, δεδομένου ότι μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου οι νοτιάδες θα κρατούν την θερμοκρασία σε αρκετά για την εποχή υψηλά επίπεδα, καθώς ο υδράργυρος θα κυμανθεί μεταξύ 10 με 11 βαθμών Κελσίου στα παραθαλάσσια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσει και στους 15 με 16 βαθμούς. Την Κυριακή, ωστόσο, είναι πιθανό χιόνια να πέσουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Οι θερμοκρασίες ήδη από το βράδυ του Σαββάτου θα υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σταδιακά το ψύχος θα επικρατήσει.

 

Από το απόγευμα του Σαββάτου, ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και το απόγευμα δε θα θυμίζει σε τίποτα τη θερμοκρασία των προηγούμενων ωρών. Θα επικρατήσουν βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία τα χιόνια που θα σημειώνονται αρχικά από το μεσημέρι σε πάνω από τα 1.000 περίπου μέτρα θα κατεβαίνουν ολοένα και πιο χαμηλά και το  βραδυ  δεν αποκλείεται να εντοπίζονται ακόμα και πάνω από 400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάπαυλα και το κουκοσαλι

Θα ακολουθήσει μία ανάπαυλα μέσα στη νύχτα του Σαββάτου, προς το ξημέρωμα της Κυριακής, με πολύ χαμηλές ωστόσο θερμοκρασίες.

Την Κυριακή, ένα δεύτερο κύμα διάρκειας περίπου δέκα ωρών, από τις 6:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ θα επηρεάσει σχεδόν ολόκληρο το νησί, με βροχές στα πεδινά και στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κοντά στα 100 με 150 μέτρα υψόμετρο, ανάλογα βέβαια με την ένταση των φαινομένων, ενώ δεν αποκλείεται οι χιονοπτώσεις να φτάσουν πρόσκαιρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να πέσει πυκνό κουκοσάλι, ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις περιοχές πάνω από 100 με 150 μέτρα το χιόνι θα είναι πιο καθαρό. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει την Κυριακή ακόμα και στις παράκτιες περιοχές στα βόρεια τμήματα του νησιού τους 5-6, το πολύ 7 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Δευτέρα και την Τρίτη

Την Δευτέρα και την Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρα χιονοπτώσεις και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης, δηλαδή σε μηδέν υψόμετρο, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό σε αυτές τις περιοχές θα είναι το κουκοσαλι, το οποίο μπορεί να σημειωθεί και μέσα στις πόλεις. Σε περιοχές πάνω από 100-150 μέτρα, περιφερικά των πόλεων θα χιονίζει και κατά διαστήματα μπορεί να το στρώνει. Τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται την Τρίτη, καθώς οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα κυρίως στα ορεινά.

«Στην Κρήτη, η δεύτερη επανάκαμψη του κύματος γίνεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου ξαναξεκινούν οι βροχές και οι χιονοπτώσεις και σε αυτό το δεύτερο κύμα επειδή είναι πιο έντονο, μπορεί να δούμε το χιόνι και σε χαμηλά υψόμετρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr. Όπως υπογραμμίζει, «αυτό που ακόμη δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά μοντέλα είναι το ακριβές υψόμετρο των χιονοπτώσεων. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα σε επίπεδα ασυνήθιστα για το νησί».

 

  22 January, 2022 ΑΡΘΡΑ