Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας

  21 January, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, με αφορμή την κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Ελπίς», αλλά και το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που απέστειλε η Περιφέρεια Κρήτης.

Με βάση τις σχετικές προγνώσεις, από το μεσημέρι της Κυριακής και ιδίως τη Δευτέρα, αναμένονται έντονα φαινόμενα που περιλαμβάνουν πυκνές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα μέσα και το προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθεί τη στάθμη των υδάτων στις κατά τόπους Ιρλανδικές Διαβάσεις, ενώ ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς, ότι εφόσον υπάρξει κίνδυνος διέλευσης οχημάτων, λόγω μεγάλων ποσοτήτων νερού, θα προχωρήσει στο κλείσιμο τους.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε δημότες, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους των ορεινών ή δύσβατων περιοχών να ακολουθήσουν τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Την ίδια στιγμή, όσοι διαμένουν σε ορεινές ή δύσβατες περιοχές ή πρόκειται να μετακινηθούν από και προς αυτές, καλούνται να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται τήρηση των οδηγιών Πολιτικής Προστασίας και συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων,

Στον Δήμο Γόρτυνας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα στην Π.Ε. Ηρακλείου και στον Δήμο Γόρτυνας, τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν την Δευτέρα 24/1, με πυκνές χιονοπτώσεις και, πιθανόν, θυελλώδεις ανέμους.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γόρτυνας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα παρεμβαίνει άμεσα, όπου προκύπτει ανάγκη. Παρακαλούνται θερμά οι δημότες μας να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επερχόμενη κακοκαιρία και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, περιορίζοντάς τις στις απολύτως απαραίτητες.

Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συστήνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής προληπτικά μέτρα:

Σε περίπτωση μετακίνησης:

Οι οδηγοί να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Τα οχήματα που κινούνται σε περιοχές στις οποίες εκδηλώνονται χιονοπτώσεις να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα ατομικής προστασίας (κουτί πρώτων βοηθειών, φακός, αδιάβροχο και γαλότσες για τον οδηγό κλπ.)
Αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση, αλλάξτε πορεία, εφόσον είναι εφικτό
Σε περίπτωση ταξιδιού που δεν είναι δυνατό να αναβληθεί, είναι προτιμότερες οι μετακινήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι τις νυχτερινές ώρες, μέσω κεντρικών αρτηριών και όχι δυσπρόσιτων – ερημικών δρόμων
Πριν από κάθε μετακίνηση, να προηγείται έλεγχος της κατάστασης του αυτοκινήτου (π.χ. κατάσταση ελαστικών, σωστή λειτουργία μηχανής κλπ.)
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή, φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και ενημερώστε τους οικείους σας για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε
Ακολουθείτε, πάντα, τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών (Τροχαία, Πυροσβεστική κλπ.)

 Κατά την παραμονή στο σπίτι:

Διατηρείτε το σπίτι ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο μπορείτε
Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους ασυνόδευτα
Ελέγξτε τακτικά τους σωλήνες ύδρευσης και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα
Προμηθευτείτε τα απαραίτητα τρόφιμα και το αναγκαίο υλικό θέρμανσης
Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την χρήση θερμαντικών σωμάτων, όπως σόμπες ή τζάκια (να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από εύφλεκτα υλικά, να μην μένουν αναμμένα κατά την διάρκεια της νύχτας κλπ.)

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι και όλοι όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους,  παρακαλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλα ρούχα και μέσα ατομικής προστασίας. Ιδιαιτέρως οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, παρακαλούνται να μεριμνήσουν πάνω από όλα για την προστασία τους, καθώς και για την φροντίδα των ζώων/ σμηνών τους.

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:

 Αστυνομία: 100

Πυροσβεστική: 199

ΕΚΑΒ: 166

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112

 

  21 January, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ