Καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη στον κορωνοϊό

naftemporiki.gr  31 March, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη στον κορωνοϊό

Μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association – ECHSA) κ. Γ. Σαρρή για τους γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ανταποκρινόμενος σε πλήθος μηνυμάτων γονέων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, ο κ. Σαρρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδoκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association – ECHSA) στέλνει την παρακάτω ενημέρωση καλώντας τους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

1.Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα ούτε εμβόλιο για την πρόληψη ούτε και αποτελεσματικό φάρμακο για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός COVID-19, το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε, προς το παρόν, για την καταπολέμηση της εξαιρετικά σοβαρής αυτής επιδημίας είναι η πρόληψη της μετάδοσης του ιού μέσω της κοινωνικής απομόνωσης.

2.Καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη. Και τα παιδιά γενικά προσβάλλονται και νοσούν, ευτυχώς με χαμηλή θνητότητα.

3.Στο συχνό και εύλογο ερώτημά σας, αν τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, διορθωμένες ή μη, συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα ώστε το ερώτημα να μπορεί να απαντηθεί με τεκμηριωνένη επιστημονική εγκυρότητα. Η ECHSA, σε συνεργασία με άλλες διεθνείς επιστημονικές Εταιρείες, έχει ήδη ξεκινήσει παγκόσμια μελέτη για τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα σε όλες τις ηπείρους, σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 στους ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, ώστε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα.

4.Εν τω μεταξύ, είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους ασφαλείας, να θεωρήσουμε ότι όλα τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου.

Κατά συνέπεια:

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει όλοι να τηρούμε κατά γράμμα τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, και με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις της ECHSA, που έχουν πλέον υιοθετηθεί και σαν επίσημη εντολή των υπηρεσιών υγείας στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται η διενέργεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων , καρδιακών καθετηριασμών και επισκέψεων ρουτίνας σε κλινικές και ιατρεία, παρά μόνον για εξυπηρέτηση πραγματικά επειγόντων προβλημάτων. Ευτυχώς, στις συγγενείς καρδιοπάθειες τα αληθώς επείγοντα είναι ελάχιστα και αφορούν κυρίως κάποιες σοβαρές παθήσεις σε νεογνά. Τονίζεται ότι είναι σπάνια τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά σε ασθενείς πέραν της νεογνικής ηλικίας.

Η όποια καταστρατήγηση της αυστηρής αυτής οδηγίας με επίκληση δήθεν επείγοντος συνιστά ανεύθυνη και ανεπίτρεπτη έκθεση σε κίνδυνο των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και του εμπλεκομένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και γενικότερα της κοινωνίας.

Τα εύλογα ερωτήματα των γονέων σχετικά με την υγεία των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες μπορούν να απαντηθούν με ηλεκτρονικά μέσα από τους θεράποντες ιατρούς τους, ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η προσέλευση στα νοσοκομεία.

 

naftemporiki.gr  31 March, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα