Καρύδης (καθ. Αντισεισμικών Κατασκευών): Γιατί έπεσαν τα σπίτια στην πλημμύρα, τι πρέπει να γίνει

https://www.iefimerida.gr/  13 September, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Καρύδης (καθ. Αντισεισμικών Κατασκευών): Γιατί έπεσαν τα σπίτια στην πλημμύρα, τι πρέπει να γίνει

«Δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών» τόνισε σήμερα ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών.

Μιλώντας για τον φόβο ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει για μέρες τεράστιες περιοχές σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα μπορεί να επηρεάζουν τα θεμέλια των σπιτιών που άντεξαν στην κακοκαιρία Daniel, ο Παναγιώτης Καρύδης ήταν αποκαλυπτικός, κάνοντας λόγο για άναρχη δόμηση.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καρύδης έκανε λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό, σωστό σχεδιασμό και ό,τι αφορά τα κτίρια».

Καρύδης για τα κτίρια που έπεσαν
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές, τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων, με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.


«Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» επισήμανε ο κ. Καρύδης, αναφέροντας ότι με ειδικές μεθόδους οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα. «Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτίρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής» πρόσθεσε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών. Όπως είπε, «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη», προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια, αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της αργίλου στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή, καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό, γιατί απορροφά τις δονήσεις, και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί, η άργιλος γίνεται ολισθηρή», αποκάλυψε.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες, τόνισε ότι είναι μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά, δέχονται τεράστιες πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν. Ο Παναγιώτης Καρύδης πρότεινε να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές και να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα, πιο ασφαλή σημεία.

Πηγή: iefimerida.gr - Καρύδης (καθ. Αντισεισμικών Κατασκευών): Γιατί έπεσαν τα σπίτια στην πλημμύρα, τι πρέπει να γίνει - iefimerida.gr

 

https://www.iefimerida.gr/  13 September, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα