Καρύδια: 19 γλυκές και αλμυρές συνταγές με τον νόστιμο καρπό

  26 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Καρύδια: 19 γλυκές και αλμυρές συνταγές με τον νόστιμο καρπό

Μπορεί τα αμύγδαλα να είναι λεπτόγευστα, τα φυστίκια Αιγίνης εθιστικά, τα κουκουνάρια ντελικάτα, τα φουντούκια στιβαρά, αλλά ο βασιλιάς των ξηρών καρπών είναι τα καρύδια με τη βαθιά, γεμάτη γεύση τους. Η καρυδιά ευδοκιμεί σε όλα τα ορεινά μέρη της χώρας με μικρές διαφορές στη γεύση από τόπο σε τόπο, το καθένα με τη νοστιμιά του. Άλλη γεύση έχουν τα καρύδια των Γρεβενών, άλλη της Ηπείρου (ιδιαίτερα από τον Καταρράκτη) και διαφορετική αυτά από τον Πάρνωνα ή από τη Ροδόπη.

Τα καρύδια στη μαγειρική

Τα καρύδια έχουν πολύ λάδι και γι’ αυτό ταγκίζουν εύκολα όταν μπαγιατέψουν ή δεν συντηρούνται σωστά. Στα μέρη που δεν υπήρχε η ελιά και η ευλογία του ελαιόλαδου, υπήρχαν μύλοι που έκαναν λάδι από τα καρύδια. Το εκλεκτό καρυδέλαιο κυκλοφορεί στο εμπόριο, σε μικρά μπουκαλάκια που εισάγονται από τη Γαλλία· για να εξοικειωθείτε με τη γεύση του προσθέστε το αρχικά στις σαλάτες. Στη Δυτική Μακεδονία έχουν την υπέροχη συνήθεια να χρησιμοποιούν κοπανισμένα καρύδια αντί για λάδι σε μαγειρέματα όταν είναι ανάλαδη νηστεία. Εσείς μπορείτε να μαγειρέψετε έτσι για να απολαύσετε καινούργιες γαστρονομικές συγκινήσεις. Αν τρίψετε καλά τα καρύδια στο μούλτι, εκτός από τη γεύση, θα δώσουν και πυκνότητα στη σάλτσα και ωραίο καστανό χρώμα.

Εκτός από την πασίγνωστη χρήση τους σε κέικ και άλλα γλυκίσματα, τα καρύδια δίνουν νοστιμιά και στο ψωμί. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ψωμί με καρύδια και σταφίδες και εφοδιάστε με μια φέτα τους μαθητές για το κολατσιό τους. Ή δώστε τους απλά καρύδια με σταφίδες ή χουρμάδες αντί για τα συνθετικά ψευτοσνάκ που είναι παραφουσκωμένα με χημικά πρόσθετα.

Ακόμα και στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, αντί για άλλο φαγητό πάρτε λίγα καρύδια και ένα κομμάτι τυρί και απολαύστε ένα ποτήρι (άντε, δύο) καλό κόκκινο κρασί, με χαμηλά φώτα κι ένα αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι…

Δείτε εδώ 19 συνταγές με καρύδια

 

  26 November, 2022 ΑΡΘΡΑ