Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Πότε μπορεί να γίνει

  22 March, 2022 ΑΡΘΡΑ
Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Πότε μπορεί να γίνει

Η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι ένα θέμα που απασχολεί και άλλες χώρες στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Ενδεικτικά, από την 1η Απριλίου η Ιταλία προβαίνει στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς -θα παραμείνει, ωστόσο, η υποχρέωση για χρήση μάσκας.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού άνοιξε μετά από δήλωση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, μέλους της επιτροπής ειδικών για τον κορωνοϊό Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα έρθει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν. «Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass (σ.σ. πιστοποιητικό εμβολιασμού)», ήταν τα λόγια του στην κρατική τηλεόραση.

Κατάργηση πιστοποιητικών εμβολιασμού: Η αντίθετη άποψη
«Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του», πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Παρά ταύτα, ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο μέλλον σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι νοσηλείες.

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστεί. «Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», είπε στον ΣΚΑΪ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα. Επανέλαβε πως αν προχωρήσει η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».

Πλεύρης για πιστοποιητικά εμβολιασμού: Κάθε απόφαση θα επανεξεταστεί
Το πρωί της Δευτέρας ήρθε και η πρώτη, επίσημη τοποθέτηση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Σημείωσε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, υπογράμμισε ωστόσο ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

«Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Το ξεκαθαρίζουμε. Όποιες αλλαγές γίνουν- στον τομέα των πιστοποιητικών, στην δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν- θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. [...] Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Δύσκολο να αρθεί το πιστοποιητικό πριν το Πάσχα»
Την ίδια στιγμή, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε στο iefimerida.gr ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να αρθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν το Πάσχα.

«Έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα αλλά δε φαίνεται να χειροτερεύουν ιδιαίτερα. Σε μεγάλο ποσοστό είμαστε ήδη ανοσοποιημένοι είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω του εμβολιασμού και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είμαστε δηλαδή πιο ανθεκτικοί απέναντι στον κορωνοϊό. Όμως πρέπει να προσέχουμε… Έχει σημασία να απομονωνόμαστε όταν δεν είμαστε καλά ή όταν έχουμε θετικό τεστ και να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός» τόνισε ακολούθως ο ίδιος επιστήμονας.


Εισβολή στην Ουκρανία: Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού επισκέπτεται τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα
 

 

  22 March, 2022 ΑΡΘΡΑ