Κατάθλιψη: Πιο συχνή στα μικρότερα παιδιά του σχολείου

  24 September, 2019 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κατάθλιψη: Πιο συχνή στα μικρότερα παιδιά του σχολείου

Τα παιδιά που είναι τα μικρότερα στην τάξη τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Τα παιδιά που γεννιούνται καλοκαίρι είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη έως ότου φθάσουν στα 16 τους χρόνια, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους ενός εκατομμυρίου παιδιών σχολικής ηλικίας. Όπως διαπίστωσαν, όσα είχαν γεννηθεί τους τρεις τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς ήταν πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη απ' ό,τι όσα είχαν γεννηθεί κατά τους τρεις πρώτους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις αρχές του καλοκαιριού ή αργότερα είναι τα πιο μικρά της τάξης, όταν πάνε στο σχολείο. Έτσι, δυσκολεύονται περισσότερο από τα μεγαλύτερα παιδιά να συγκεντρωθούν, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή να κάνουν φίλους.

Έτσι, έχουν 31% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη έως τα 16 τους χρόνια. Έχουν επίσης 36% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας. Και 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με «νοητική αναπηρία».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην ίδια τάξη μπορεί να φοιτούν παιδιά που έχουν διαφορά σχεδόν 1 έτους, το ένα από το άλλο.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι τα μικρότερα παιδιά της τάξης είναι πιο πιθανό να πάσχουν από διαταραχές υπερκινητικότητας», δήλωσε ο ερευνητής Dr Jeremy Brown, διδακτορικός φοιτητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM). «Ξέρουμε επίσης ότι έχουν την τάση να αποδίδουν λιγότερο στα μαθήματα απ' ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά. Πιστεύουμε όμως ότι η παρούσα είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει τη νεαρή σχολική ηλικία με την κατάθλιψη».

Περισσότερες έρευνες για την κατάθλιψη στα παιδιά

«Είναι λογικό όταν πηγαίνεις στο σχολείο και συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα μεγαλύτερα παιδιά να υστερείς σχεδόν στα πάντα, ακόμα και στο πως κλωτσάς μια μπάλα», πρόσθεσε ο ερευνητής Dr Joseph Hayes, από τον Τομέα Ψυχιατρικής του University College του Λονδίνου (UCL). «Επιπλέον, οι δάσκαλοι αναμένουν ορισμένες συμπεριφορές στις οποίες οι μικρότεροι μαθητές δεν μπορούν πάντοτε να ανταποκριθούν. Και αυτό μπορεί να τους  ακολουθεί σε όλα τα σχολικά χρόνια».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κάθε χρόνο αρχίζουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στη Βρετανία περίπου 800.000 παιδιά. Βάσει των ευρημάτων τους, 500 περισσότερα από τα μικρότερα θα εκδηλώσουν τελικά κατάθλιψη, έναντι των μεγαλύτερων. Δηλαδή θα είναι 2.200 έναντι 1.700 αντιστοίχως.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρότερα παιδιά της τάξης αναφέρουν συχνά μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους. Η μικρή ηλικία σχετίζεται επίσης με μειωμένη αυτοεκτίμηση και μειωμένη πεποίθηση στις δυνατότητες του ατόμου. Σχετίζεται ακόμα με αυξημένα προβλήματα με τους συμμαθητές και συμπτώματα εσωτερίκευσης. Μία πιθανή συνέπεια όλων αυτών των διαφορών είναι ο αυξημένος κίνδυνος για κατάθλιψη.

 

  24 September, 2019 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα