Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τους απανωτούς σεισμούς στην Κρήτη

  09 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τους απανωτούς σεισμούς στην Κρήτη

Καθησυχαστικοί σε ότι αφορά στις απανωτές σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, που σημειώνονται στην Κρήτη, εμφανίζονται οι επιστήμονες.

Μόνο σήμερα τόσο οι κάτοικοι στο Λασίθι, όσο και οι κάτοικοι στο Ηράκλειο, ταρακουνήθηκαν από σεισμούς 3,8 και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα. Ειδικότερα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Το παραπάνω σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις των σεισμολόγων ότι περιμένουν το 2023, σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, κάνει τους κατοίκους του νησιού να αγωνιούν περισσότερο.

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Η θάλασσα και η απόσταση του επίκεντρου της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου από τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την «ασπίδα προστασίας» ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.  Αυτό αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των σεισμολόγων  που παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο στην Κρήτη.

Όπως δήλωσε στο ertnews ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση σεισμικότητας που εξακολουθεί σε ένα υποθαλάσσιο χαρτογραφημένο ρήγμα, την οποία παρακολουθούν οι επιστήμονες, χωρίς, ωστόσο, αυτή να προκαλεί ανησυχία. Κι αυτό, επειδή, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, ακόμη και στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αστικά κέντρα της Κρήτης, δεδομένης της απόστασης.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του Καθηγητή Σεισμολογίας Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Όπως ανέφερε επίσης στο ertnews, οι τελευταίοι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (9/1), εντάσσονται σε μια σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται από τις 28 Δεκεμβρίου και έχει δώσει την μεγαλύτερη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, στις 30 Δεκεμβρίου.

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή, που είναι πιθανό να κυμανθεί γύρω στα 5 Ρίχτερ, όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν προκαλεί ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τους κατοίκους του νησιού. Κι αυτό, επειδή, όπως και ο ίδιος εξήγησε, η σεισμική αυτή δραστηριότητα εξελίσσεται στη θάλασσα και σε μεγάλη απόσταση, 35 – 40 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του νησιού, κάτι που αποτελεί «ασπίδα προστασίας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία του φαινομένου, που παρακολουθείται από τους σεισμολόγους και προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα.

 

  09 January, 2023 ΑΡΘΡΑ