Καθυστερήσεις μισθοδοσίας έως και πέντε μήνες για ένα εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Στέλιος Παπαπέτρου  21 April, 2015 ΑΡΘΡΑ
Καθυστερήσεις μισθοδοσίας έως και πέντε μήνες για ένα εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Οι 6 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους 5 μήνες σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν μισθωτοί που πληρώνονται με προκαταβολές έναντι του μισθού τους για διάστημα έως και δύο ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εργαζόμενοι με μορφές ελαστικής εργασίας.

Μέχρι το 2012 το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς έως και 751 ευρώ, ήταν το 17% του συνόλου των μισθωτών.

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μετά το 2012, μέσω των 1400 επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις των μισθών στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφηκαν από τις «ενώσεις προσώπων», δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων στις μικρές κυρίως επιχειρήσεις. Στο 80% αυτών των συμβάσεων οι μισθοί μειώθηκαν στα 586 ευρώ μικτά.

«Διαρκές μπραντ ντε φερ η διαπραγμάτευση»

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών επεσήμαναν ότι «η διαπραγμάτευση είναι ένα συνεχές μπραντ ντε φερ. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε νεοφιλελεύθερες ακαμψίες και αγκυλώσεις των κυρίαρχων κύκλων. Οι διαφωνίες είναι πολιτικές και οι απαντήσεις θα είναι πολιτικές από όλες τις πλευρές».

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Στέλιος Παπαπέτρου  21 April, 2015 ΑΡΘΡΑ