Κατώτατος μισθός: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση

  14 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κατώτατος μισθός: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση

«Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για τον κατώτατο μισθό και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου» είπε  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Σημειώνεται δε πως το ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού αναμένεται να αγγίξει τα επίπεδα του  7,75% .Δηλαδή ο κατώτατος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 768, 26 ευρώ από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Διπλά κερδισμένοι με την νέα προσαρμογή του κατώτατου εκτιμάται ότι θα είναι οι εργαζόμενοι που έχουν κατοχυρώσει 3ετίες. Συνεπώς, προσαυξημένες κατά 30% θα είναι οι αποδοχές, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την αναπροσαρμογή, εκείνων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν κατοχυρώσει τρεις 3ετίες έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Υπενθυμίζεται πως μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 λάμβαναν τα ποσοστά των τριετιών.

Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ θα αυξηθούν

Μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ αναμένεται να επηρεαστούν από την νέα αύξηση του κατώτατου. Μερικά από αυτά θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Το επίδομα ανεργίας: Αυτό ανέρχεται σήμερα στα 438 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας:  Αυτό σήμερα ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργία, δηλαδή διαμορφώνεται στα 227,65 ευρώ.
Το Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων:  Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή ανέρχεται  στα 262,67 ευρώ.
Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Σήμερα διαμορφώνεται στα 824,6 ευρώ.
Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Σήμερα αυτό ανέρχεται στα 557,25 ευρώ.
Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, δηλαδή ανέρχεται στα 438 ευρώ.

 

  14 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα