Καύσιμα: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης – Οι εκτιμήσεις για το Πάσχα

  23 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Καύσιμα: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης – Οι εκτιμήσεις για το Πάσχα

Ένα ακόμη πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αποτελεί σταθερά η αυξανόμενη τιμή των καυσίμων. Με τη μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης να έχει σημειώσει μία αύξηση 5,7% τους τελευταίους δύο μήνες πλέον τη συναντάμε στα 1,919 €/λίτρο ενώ στις 18 Ιανουαρίου ήταν στα 1,814 €/λίτρο.

Η μέση πανελλαδική τιμή της ντίζελ στις 18 Ιανουαρίου ήταν στα 1,644 €/λίτρο ενώ στις 20 Μαρτίου έφτασε τα 1,703 €/λίτρο. Αύξηση 4% δηλαδή.

«Δεν δικαιολογείται η αύξηση», λέει εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ

Την πρωτιά στην αύξηση φαίνεται πως την έχουν τα νησιά, όπου η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ οι εκτιμήσεις για την τιμή της βενζίνης το Πάσχα είναι ανησυχητικές.

«Θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο και στην Αθήνα»

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής, δεν αποκλείεται να δούμε και στην Αθήνα τιμές πάνω από 2 ευρώ το λίτρο.

«Όσον αφορά στα υγρά καύσιμα υπάρχει μία άνοδος το τελευταίο 10ημερο η οποία όμως προκύπτει από τους δύο πολέμους, οι οποίοι είναι ενεργοί, και όπως είχαμε πει, δεν θα ξαναδούμε φθηνά καύσιμα όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γιατί η Ρωσία είναι η ναυαρχίδα στα ορυκτά καύσιμα που έρχονται στην Ευρώπη», είπε στο MEGA.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το βαρέλι είναι στα 80 δολάρια αυτή την στιγμή. Είναι μία τιμή «τσιμπημένη». Δεν φταίνε οι πρατηριούχοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η τιμή στην Ελλάδα είναι σαφώς πιο ανεβασμένη».

Πρόσθεσε δε ότι: «Είθισται, λόγω της αυξημένης ζήτησης και του Πάσχα καθολικών και ορθόδοξων, όταν πλησιάζουμε η τιμή να ανεβαίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ και αυτές τις συνθήκες, ενδεχομένως να έχουμε σε 30 μέρες, και στην Αθήνα την τιμή πάνω από τα 2 ευρώ, γιατί στα νησιά ή στα ορεινά ήδη υπάρχει».

Πρόσχημα

Από την πλευρά του ΙΝΚΑ, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης υπογράμμισε πως, «δεν δικαιολογείται αυτή η αύξηση γιατί τα καύσιμα που υπάρχουν τώρα στις δεξαμενές δεν αγοράσθηκαν χθες. Θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες τιμές με την καινούρια παραλαβή. Πολλές φορές, όποτε συμβαίνει ένα κρίσιμο γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και επιπτώσεων έχουμε άμεση αύξηση των τιμών με το που ανακοινώνεται, και με πρόφαση του γεγονότος. Αντίστοιχα όταν έχουμε μείωση παγκοσμίως δεν περνάει άμεσα η μείωση στην αντλία».

 

  23 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα