«Καυτός» όλος ο Ιούλιος – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία ανά ημέρα, δείτε μετεώγραμμα

  17 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
«Καυτός» όλος ο Ιούλιος – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία ανά ημέρα, δείτε μετεώγραμμα

Η νότια Ευρώπη και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου «φλέγονται», με το θερμόμετρο να χτυπάει «κόκκινο» και να καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στην Ελλάδα είχαμε υποχώρηση του κύματος ζέστης την Κυριακή ωστόσο από τα μέσα της εβδομάδας ο καύσωνας «Κλέων» θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Καιρού της ΕΜΥ (η οποία το επικαιροποιεί τακτικά).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, «από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά.

Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

 

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου».

Δείτε live την πορεία του «Κλέωνα»

Σε ποιες περιοχές «κάηκαν»

Όπως προαναφέρθηκε, πτώση σημείωσε η θερμοκρασία την Κυριακή 16/7 σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Δυτική Ελλάδα και στη Νότια Κρήτη, ξεπέρασαν τοπικά τους 40 βαθμούς.

78 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας.

Τι προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι

Ο Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει ότι με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα επικρατεί ζέστη έως και την Τετάρτη 19/7. Ωστόσο, «θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο) που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας αλλά παράλληλα θα κρατά αυξημένες τις τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.

– Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (προφανώς και στην Αττική) αλλά ασφαλώς και στο Αιγαίο

– Στα Δυτικά επομένως αναμένονται 40-41°C ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα 37-38°C (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Στα νησιά οι μέγιστες θα αγγίζουν τους 34-35°C, εκτός των Επτανήσων που θα φτάνει στους 38-39°C».

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι πιθανός νέος καύσωνας από την Πέμπτη 20/7.

«Μελετώντας την εικόνα, από την Πέμπτη 20/7 έως τουλάχιστον και την Κυριακή 23/7, οι θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο. Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη 20/7 και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή 21/7», γράφει.

Ο Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τα στοιχεία μετά τις 24 Ιουλίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό «όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το 3ο δεκαήμερο του.
Υπομονή…».

Το μετεώγραμμα του Σάκη Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσίασε την εκτίμησή του για τις θερμοκρασίες του Ιουλίου. «Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!», σημειώνει.

Meteo: Ο καιρός τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια, ενώ τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Υψηλή και έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 36-37, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 39-41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 37-38, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Κρήτη από 22 έως 33 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37-39 βαθμούς και στη Νότια Κρήτη στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά ενδεχομένως 6 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-34 βαθμούς.

Πού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές

Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε:

Αττική
Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα
Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία και Λακωνία
Κρήτη
Κυκλάδες
Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία

 

  17 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα