Κέικ κακάο με καρύδια και νεσκαφέ

Υλικά
Μερίδες: 10-12
280 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
240 γρ. βούτυρο αγελαδινό, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
6 αυγά
170 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα
230 γρ. σκόνη κακάο
2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές, διαλυμένος σε 40 ml καυτό νερό
340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη ή σκόνη κακάο, για το σερβίρισμα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Για το κέικ κακάο με καρύδια και νεσκαφέ, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια, απλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
Xτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τα καρύδια, το κακάο και τον καφέ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα, για να ενσωματωθούν στο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα για να ξεφορμαριστεί. Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή κακάο, κοσκινισμένα.
Δείτε επίσης
- Μαζωνάκης: Η ρήξη με την αδελφή του, η δικαστική διαμάχη, τα δημόσια «καρφιά» και το ψυχιατρείο
- Μια ξεχώριστη Αυγουστιάτικη βραδιά με το Τυμπάκι στο επίκεντρο...
- Τροποποιητική δήλωση: Ποιοι πρέπει να την υποβάλλουν έως τις 31-9 και ποιοι έως τις 31-12
- Δεκαπενταύγουστος: 45 γιορτινές συνταγές, από κατσικάκι γιουβέτσι μέχρι ρόστο απεραθίτικο
- ΥΠΑ: Αύξηση 6,5% των επιβατών σε 24 αεροδρόμια το επτάμηνο του 2025