Κικίλιας: Έρχεται δύσκολη αντιπυρική περίοδος, θα δώσουμε τη μάχη

  23 April, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κικίλιας: Έρχεται δύσκολη αντιπυρική περίοδος, θα δώσουμε τη μάχη

Για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο με πολλές ενάρξεις πυρκαγιών λόγω των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Θα είμαστε εκεί να δώσουμε τη μάχη μας. Όλα κρίνονται από τη συνολική προσπάθεια που θα κάνουμε» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Υπογράμμισε ότι η πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια που θα οδηγήσει σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή οδηγεί πλέον σε κακούργημα και ο πρώτος που θα συλληφθεί θα πάει φυλακή για δέκα χρόνια.

«Ο εναέριος στόλος θα είναι εφάμιλλος του περσινού»

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών μεταξύ άλλων θα δίνεται εντολή στα εναέρια μέσα να πετούν στην έναρξη μιας φωτιάς μέσα σε 20 λεπτά, ενώ θα γίνονται περιπολίες ακόμα και αν έχει σβήσει άμεσα.

«Προτιμούμε να περιπολούμε παρά να τρέχουμε από πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού»

Ακόμη, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο ο υπουργός απάντησε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και οργάνωσης.

Στο επίπεδο της πρόληψης ανάφερε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μπαίνουν μέσα στα δάση ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ζώνες θα γίνουν και περιμετρικά των στρατοπέδων σε ακτίνα 100 μέτρων. Επιπλέον, το ΥΠΕΝ με τα δασαρχεία διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων μέσα στα δάση και πλέον υπάρχει υποχρέωση να καθαρίζουν όλοι οι πολίτες τα οικόπεδα τους σε περιαστικές, δασικές περιοχές, διαφορετικά θα τους επιβάλλονται πρόστιμα από τους δήμους.

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε επίσης για το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγαλύτερη και πιο έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων στην έναρξη της φωτιάς με απογείωση των εναέριων μέσων στο πρώτο 20λεπτο, άμεση συμμετοχή των εθελοντών στο πεδίο και άλλα.

Όπως είπε, ο εναέριος στόλος θα είναι εφάμιλλος του περσινού, δηλαδή 88 εναέρια μέσα, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις θα είναι οι μεγαλύτερες που είχαμε ποτέ με 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και 2.500 εποχικούς.

 

  23 April, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα