Κλείνουν τρία γραφεία Κτηματογράφησης στη Μεσαρα

  05 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κλείνουν τρία γραφεία Κτηματογράφησης στη Μεσαρα

Τρία γραφεία κτηματογράφησης στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου ετοιμάζονται να κλείσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, με απόφαση της εταιρείας που έχει ήδη ενημερώσει ατομικά τα στελέχη της για το σχεδιασμό της.

 Πρόκειται για τα γραφεία στο Ασήμι στον Πύργο και τις Μοίρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς", όπως προκύπτει στο εσωτερικό του νομού το ποσοστό κτηματογράφησης αποτιμάται στο 68%, ενώ καταγράφει φθίνουσα πορεία η προσέλευση των πολιτών οι οποίοι ενώ είχαν εξασφαλίσει πρωτόκολλα εμπρόθεσμης προσέλευσης δυστυχώς δεν προσέρχονται στα κτηματολογικά γραφεία με αποτέλεσμα να χάνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Ουσιαστικά η ροή της κτηματογράφησης στις περιοχές αυτές πλέον εξελίσσεται μέσα από την κατάθεση δικαιωμάτων που γίνεται από δικηγόρους, ή μηχανικούς ή λογιστές που σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας μπορούν να εξυπηρετηθούν από το γραφείο κτηματογράφησης του Ηρακλείου, που θα σηκώσει όλο το βάρος των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

Ο κύριος λόγος που οι πολίτες έχουν χάσει τα προγραμματισμένα ραντεβού τους, εκτιμάται ότι αφορά στην οικονομική τους κατάσταση και την αντικειμενική δυσκολία τους να ανταποκριθούν στο κόστος της κτηματογράφησης. Ειδικά όσοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, φαίνεται ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με δεδομένο και το βαρύ οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της τιμής του λαδιού.

Αυτό τουλάχιστον αποτιμούν στα στελέχη των κτηματογραφικών γραφείων, που επισημαίνουν δκτικά και τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν από νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Δήμοι, φορείς, Σωματεία Σύλλογοι στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν ακόμα μπει στη διαδικασία να καταθέσουν τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, ως οφείλουν για να ενταχθούν στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των στελεχών των γραφείων, ως το τέλος του διμήνου που μεσολαβεί, το ποσοστό κτηματογράφησης εκτιμάται ότι μπορεί να ανέβει στο 70%, που θεωρείται ένα ικανοποιητικό ποσοστό, τηρουμένων των αναλογιών.

Ωστόσο ,το κρίσιμο ζήτημα είναι, όπως τονίζουν, να μη χάνονται τα προγραμματισμένα ραντεβού που έχουν κλείσει οι πολίτες με τα πρωτόκολλα εμπρόθεσμης προσέλευσης, διότι μετά το κλείσιμο των γραφείων, θα πρέπει να προσέρχονται στο Ηράκλειο για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

 Όπως είχε γράψει η ίδια εφημερίδα, έχει δοθεί η δυνατότητα σε ένα ικανό αριθμό πολιτών να προσέλθει μεταχρονολογημένα.

Στο πλαίσιο αυτό διατέθηκε το έγγραφο εμπρόθεσμης προσέλευσης, το οποίο ουσιαστικά βεβαίωνε ότι ο πολίτης προσήλθε εγκαίρως και ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να καταθέσει το φάκελο με τα συνοδευτικά στοιχεία που πιστοποιούν τα εμπράγματα δικαιώματα του.

Με τη διάθεση του εγγράφου αυτού δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να «αγοράσουν χρόνο», και να προσέλθουν σε επόμενο διάστημα προκειμένου να καταθέσουν το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, κλείστηκαν ραντεβού μέχρι και τον Απρίλιο. Όπως τονίζουν τα στελέχη των γραφείων κτηματογράφησης, θα πρέπει οι πολίτες να μη χάνουν τη δυνατότητα που τους έχει δοθεί και να καταθέτουν πλήρεις φακέλους με όλα τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, και να εξυπηρετούνται στην περιοχή τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μετακινηθούν στο γραφείο του Ηρακλείου.

 

  05 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ