Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι το χάνουν ανάλογα με τις καταθέσεις (Η απόφαση - έγγραφο)

  05 December, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι το χάνουν ανάλογα με τις καταθέσεις (Η απόφαση - έγγραφο)

Σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα όταν το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή

Σημαντικό ρόλο στο αν κάποιος θα είναι δικαιούχος για το κοινωνικό μέρισμα παίζει το ποσό των καταθέσεων. Το ποσό των καταθέσεων προκύπτει πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.

Αναλυτικότερα:

- για μονομελη οικογένεια δεν θα το πάρει αν οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 9.000
- για ένα ζευγάρι ή μονογονεικη με ένα τέκνο όταν ξεπερνούν τα 13.500
- ζευγάρι με ένα ανήλικο τέκνο ή μονογονεικη με δύο ανήλικα τέκνα όταν ξεπερνουν τα 15.750 ευρώ
-ζευγάρι με 2 ανήλικα όταν οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 18.000
-ζευγάρι με 3 ανήλικα όταν οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 20.250 ευρώ.

Επίσης εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:
- εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, όπως αυτές προσδιορίζονται στους κωδικούς 731, 732 του εντύπου Ε1.
- δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 769 του εντύπου Ε1.
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 770 του εντύπου Ε1.

Επιπλέον, εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Όλη η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2018

 

  05 December, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ