Κοινωνικός Τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα – Πότε θα αρχίσουν οι αιτήσεις

  26 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κοινωνικός Τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα – Πότε θα αρχίσουν οι αιτήσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθούν 300.000 voucher διακοπών.

Μάλιστα η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού και οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα voucher από τον ερχόμενο Αύγουστο έως και τον Ιούλιο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής σε κάθε πρόγραμμα οι δικαιούχοι μπορούσαν  να ενεργοποιούν τα voucher τους είτε τους μήνες  Αύγουστο – Σεπτέμβριο είτε τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι:

εργαζόμενοι που έχουν  εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου,
ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 1.1.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
και άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον 3 μηνών.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγουμένου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους δεν πρέπει να  ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Για τους μακροχρόνια ανέργους το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ήτοι 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

Οι επιδοτήσεις 

Προσαυξημένες κατά 20% αναμένεται να είναι οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών για διανυκτερεύσεις που θα  γίνουν τον Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.1.2024 και από 26.4.2024 έως 12.5.2024.

Ενώ  για τα καταλύματα της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Και το νέο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων:

• Για ενηλίκους και παιδιά στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

• Για τους πολυτέκνους και παιδιά έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

• Για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

Οι  διανυκτερεύσεις 

Οι δικαιούχοι -ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως  6 διανυκτερεύσεις στα καταλύματα όλων των περιοχών της Ελλάδας, ενώ στα νησιά Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και στον νομό Έβρου θα δίνεται δικαίωμα για έως 10 διανυκτερεύσεις. Ωστόσο έως έως και 12 διανυκτερεύσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα  καταλύματα της Σάμου και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας του Ν. Ευβοίας.

2.Voucher: Ποιοι πρέπει να το ενεργοποιήσουν  έως το τέλος Ιουλίου

Έως το τέλος Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν  τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ  για το  2022-2023 περίπου 200.000 δικαιούχοι και να τις χρησιμοποιήσουν για να κάνουν διακοπές.  Οι παραπάνω εάν δεν το κάνουν αυτό τ τότε δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.

 

  26 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ