Κομισιόν: Ζητεί από την Ιταλία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος

  15 June, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κομισιόν: Ζητεί από την Ιταλία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος

Σε συστάσεις προς την Ιταλία προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον αντιπροέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να καλεί τη Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα ώστε να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και να αποφύγει την υπαγωγή της σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή «τσουχτερού» προστίμου.

Το ενδεχόμενο μέτρων θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας έχει επανειλημμένως χαράξει «κόκκινες γραμμές», επιμένοντας στην ατζέντα για περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών.

«Η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσει πρόσθετα στοιχεία, μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη πριν από τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Ιταλού υπουργού Οικονομικών,Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος λίγο ενωρίτερα είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα ώστε να συμμορφωθεί η Ιταλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

«Χρειάζεται να φθάσουμε σε ένα έλλειμμα(το 2019) που θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις από το στόχο του 2018. Θεωρούμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε το στόχο μας χωρίς νομοθετικές αλλαγές», είχε δηλώσει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, έπειτα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

 

  15 June, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ