Κοντά στην έγκριση εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο: Εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν οι δοκιμές

  28 December, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κοντά στην έγκριση εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο: Εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν οι δοκιμές

Ένα πειραματικό εμβόλιο mRNA που χρησιμοποιείται μαζί με ανοσοθεραπεία συνεχίζει να παρουσιάζει οφέλη για άτομα με μορφές υψηλού κινδύνου του καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες την Πέμπτη.

Κοντά στην έγκριση εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο

Σε μια τριετή παρακολούθηση με συμμετέχοντες στη δοκιμή που είχαν αφαιρέσει πλήρως ένα μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ ή IV, αλλά διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, εκείνοι που έλαβαν το εμβόλιο από τη Moderna και τη Merck μαζί με την ανοσοθεραπεία Keytruda της Merck είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου και 62% χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης απομακρυσμένων καρκινικών κυττάρων ή θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο τη θεραπεία, ανέφεραν οι εταιρείες σε δελτίο τύπου.

Σε διετή παρακολούθηση διαπιστώθηκε 44% χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπής ή θανάτου και 65% χαμηλότερος κίνδυνος απομακρυσμένης μετάστασης ή θανάτου σε άτομα που έλαβαν Keytruda και το εμβόλιο, που ονομάζεται mRNA-4157/V940, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν μόνο Keytruda.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για πιθανή επιταχυνόμενη έγκριση της εξατομικευμένης θεραπείας ήδη από το 2025 και κατασκευάζει ένα νέο εμπορικό εργοστάσιο παραγωγής στη Μασαχουσέτη για να είναι έτοιμο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά την Keytruda, η οποία ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου το 2014. Ο οργανισμός χορήγησε τον χαρακτηρισμό «πρωτοποριακή θεραπεία» στο mRNA-4157/V940 σε συνδυασμό με την Keytruda, ένα καθεστώς που επιταχύνει την ανάπτυξη και την επανεξέταση φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία μιας σοβαρής πάθησης και που τα προκαταρκτικά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν Keytruda και το εμβόλιο ανέφεραν ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, σε σύγκριση με περίπου 20% για όσους έλαβαν μόνο Keytruda. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες που αποδόθηκαν στο εμβόλιο ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγη.

Τα δεδομένα από τη δοκιμή φάσης 2b των θεραπειών δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους ή δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Η Moderna και η Merck δηλώνουν ότι έχουν ξεκινήσει δοκιμές Φάσης 3 σε μελάνωμα σταδίου IIB-IV και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνα ώστε να συμπεριλάβουν και άλλους τύπους όγκων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το μελάνωμα αντιπροσωπεύει περίπου το 1% όλων των καρκίνων του δέρματος, αλλά προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Η ομάδα εκτίμησε ότι το 2023 θα διαγνωστούν περίπου 100.000 νέα μελανώματα στις ΗΠΑ και σχεδόν 8.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από μελάνωμα.

 

  28 December, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα