Κορονοϊός: 204 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

  13 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: 204 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

Διαβάστε την αναλυτική ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις νέες μολύνσεις των 24 τελευταίων ωρών.

Αναλυτικά η ανακοίωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη

Νέο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τα Ρεθεμνιώτικα Νέα, πρόκειται για μια 23χρονη γυναίκα η οποία παρουσίασε ήπια συμπτώματα και προσήλθε στο νοσοκομείο, υπεβλήθη στο τεστ και διαγνώστηκε θετική στον ιό.

Η γυναίκα παραμένει σε περιορισμό στο σπίτι της.

Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς – Τι αλλάζει

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού μέσα στον Αύγουστο οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για αύξηση των νοσοκομείων αναφοράς για περιστατικά COVID-19.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι νέες οδηγίες

Πιο συγκεκριμένα:

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».
Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει  ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κοροναϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

Τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

"Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, θα είναι πολύ κακό να γίνουμε περίγελος"

Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός είναι θέμα ημερών, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα στο 50 και κάτω, μπορούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα» υπογράμμισε ο επιστήμονας. «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά» δήλωσε μάλιστα. Όπως εκτίμησε, αν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν με μάσκες.

«Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, θα είναι πολύ κακό να γίνουμε περίγελος, διαφημίσαμε τη μεγάλη μας επιτυχία μας και μετά να φάμε τα μούτρα μας με μια πολύ μεγάλη αποτυχία. Ας το πάρουμε πατριωτικά (…) Ας κάνουμε υπομονή για έξι μήνες» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Ως πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να μπούμε στη λογική του Μαρτίου και Απριλίου που είχαμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Η έλλειψη συμμόρφωσης με τις συστάσεις οδηγεί σε καταστροφικό σενάριο που θα οδηγήσει τους νέους να μην έχουν δουλειά μεθαύριο, θα αυξηθεί η ανεργία θα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα θα έχουν πρόβλημα και οι γονείς τους να καλύψουν τα έξοδα τους ως φοιτητές. Καθημερινά πράγματα που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το Σεπτέμβριο… Το πρόβλημα δεν είναι για κάποιους άλλους» ήταν η έκκλησή του.

«Το καταστροφικό σενάριο είναι πολύ κακά υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα. Πολύ περισσότερα κρούσματα, πολύ περισσότερους διασωληνώσεις και νεκρούς, ακόμα και νέους, λίγους μεν, αλλά θα έχουμε πολλούς ηλικιωμένους νεκρούς λήγω μετάδοσης ειδικά όταν ο κόσμος γυρίσει από τις διακοπές και δει τους συγγενείς του μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Και θα έχουμε τεράστιο οικονομικό αποτέλεσμα με άμεση επίπτωση στον τουρισμό… Αν θυμάστε καλά συζητούσαμε να κρατήσουμε καλά δεδομένα για να αρχίσουν να έρχονται οι ξένοι και Αύγουστο, και Σεπτέμβριο, και τον Οκτώβριο, αυτό πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για το αν η Ελλάδα θα μπει στις χώρες υψηλού ρίσκου ώστε να μην μπορούν να γυρίσουν οι άνθρωποι πίσω χωρίς να κάνουν τεστ όπως σε καραντίνα… Δεν πρόκειται να έρθει κάποιος με ρίσκο όταν γυρίσει να μπει σε καραντίνα».

Όπως επισήμανε, «αυτά που βλέπουμε ως έντονα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας είναι η ούρα της κατανομής, υπάρχει τεράστια κατανομή που είναι πολλές μεταδόσεις που δεν έχουμε δει ακόμα, θα τις δούμε σύντομα» υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

 

  13 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα