Κορονοϊός: 46 νέα κρούσματα, 464 συνολικά

  19 March, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: 46 νέα κρούσματα, 464 συνολικά

72 κρούσματα στην Ελλάδα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης. 16 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Όλοι οι νεκροί ήταν άνδρες και είχαν υποκείμενα νοσήματα. Νέα έκκληση Τσιόδρα στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.Το νέο μέτρο που ανακοινώθηκε

Με την πορεία της νόσου σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε την ενημέρωσή του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας που ανακοίνωσε 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει πλέον τα 464. Από το σύνολο των κρουσμάτων 68 νοσηλεύονται και από αυτούς 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη. Τα απροσδιόριστης πηγής κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 72. Παραμένουν υψηλότερα τα ποσοστά νόσησης και θνητότητας για τους άνδρες. Η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ.Τσιόδρας, σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται περίπου των 15% των πραγματικών κρουσμάτων.

Στόχος μας, είπε ο κ.Τσιόδρας είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα και είπε ότι είναι απαράδεκτο τα πλοία να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου. Αναφέρθηκε επίσης σε νέα κλινική μελέτη που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμενονται περίπου σε τρεις μήνες.   Αύριο, αναμένεται να εκδοθούν ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς, ενώ σήμερα πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο για πνευμονολόγους  από τον καθηγητή Στ. Λουκίδη.

Ο κ.Τσιόδρας -που εμφανίσθηκε με μια κονκάρδα της καμπάνιας #μένουμε σπίτι στο πέτο του- ζήτησε να συνεχισθεί η αιμοδοσία από τους εθελοντές για τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όσοι Έλληνες επιστρέφουν στην χώρα υποχρεωτικά σε 14 ημέρες καραντίνα. Οι πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους για να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα εκτός της οικογένειάς τους.

Είπε ακόμα ότι: «Τιμούμε και ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους στα φαρμακεία και τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Τους επαγγελματίες οδηγούς και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες. Είναι επίσης να αναδείξουμε το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο που μας έκανε να ξεχωρίζουμε. Μένουμε σπίτι και αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό.

Ο έκτος νεκρός

Ο έκτος νεκρός στην Ελλάδα από τον κορονοϊό ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Πρόκειται για άνδρα από την Καστοριά. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο άνδρας 70 ετών πέθανε στο νοσοκομείο της Καστοριάς την Τετάρτη. Πλέον από τα έξι θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα τα τρία είναι από την Καστοριά και είναι όλοι τους άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος υπέφερε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το έκτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, το οποίο κατέληξε σε ΜΕΘ μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας που οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια. 

 

  19 March, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ