Κορονοϊός: Άμεσα σε καραντίνα η χώρα-Aυτά είναι τα νέα μέτρα

  05 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Άμεσα σε καραντίνα η χώρα-Aυτά είναι τα νέα μέτρα

Ο κύβος ερρίφθη χθες το απόγευμα όταν οι λοιμωξιολόγοι ανέλυσαν στον πρωθυπουργό τα δεδομένα. Οχι μόνο το νέο ρεκόρ των 2.646 κρουσμάτων αλλά κυρίως τους 179 διασωληνωμένους και τους δεκάδες που βρίσκονται στις ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρα

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού φέρνει ολικό lockdown, επιστροφή των sms για τις μετακινήσεις και κλειστά σχολεία (σ.σ: μένει να αποσαφηνιστεί αν θα κλείσουν όλες οι βαθμίδες της α'βαθμιας εκπαίδευσης). Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει να δει αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, καθώς το σύστημα υγείας φτάνει στα όριά του, με τις διασωληνώσεις να τρομάζουν. Δυστυχώς, αυξάνονται ανησυχητικά και οι θάνατοι.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι' αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, το lockdown που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει άμεση ισχύ, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θέλει η κυβέρνηση να αφήσει να περάσει το Σαββατοκύριακο, επιτρέποντας τις μετακινήσεις εκτός νομού, κάτι που θα συνεπάγεται και την εξάπλωση του κορονοϊού. 

Lockdown τριών εβδομάδων

Οι πληροφορίες του ethnos.gr, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα έχουμε lockdown τριών εβδομάδων. Μάλιστα, στο διάστημα της τρίτης εβδομάδας η κυβέρνηση από κοινού με τους λοιμωξιολόγους θα κάνει εκτίμηση της κατάστασης και της πορείας του κορονοϊού στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, αναμένεται, όπως ισχύει και στη Θεσσαλονίκη, να κλείσουν τα Λύκεια ενώ ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα είναι παρόμοιος με αυτό που ισχύει ήδη σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη. 

 Το lockdown θα έχει διάρκεια ενός μήνα ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η διάρκεια θα είναι μικρότερη, από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Η χώρα επιστρέφει στην απαγόρευση κυκλοφορίας και στις μετακινήσεις με SMS ενώ θα… κλείσουν όλα, και το λιανεμπόριο, πιθανότατα και τα γυμνάσια και λύκεια που θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

Μόνο νηπιαγωγεία και δημοτικά θα παραμείνουν ανοικτά ώστε να μη δοθούν και οι ειδικές άδειες που είχαν δοθεί την άνοιξη.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέτυχε με την πολιτική που ακολούθησε στο να θωρακίσει έγκαιρα το σύστημα Υγείας και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους γονείς για το τι θα συμβεί με τα σχολεία καθώς οι πληροφορίες για το αν θα είναι ανοικτά ή όχι, παραμένουν συγκεχυμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής  καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, που είναι μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε να μείνουν ανοικτά μόνο τα δημοτικά σχολεία ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η πιθανότητα διασποράς του ιού στους μαθητές.

Aνοιχτοί οι παιδικοί σταθμοί, κλειστά τα φροντιστήρια

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού οδήγησε τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την επιβολή γενικού lockdown στην Αττική.

«Έχουμε επιθετική αύξηση, αυτό είδαμε. Είναι όλοι κουρασμένοι, είναι επόμενο να υπάρχουν ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έχουμε το πλεονέκτημα να ακολουθούμε άλλες χώρες ώστε να μαθαίνουμε από τα παθήματα των άλλων. Είχαμε πει ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα θα είχαμε πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Το δεύτερο κύμα είναι και ισχυρότερο και φονικότερο. Τα μέτρα των προηγουμένων φάσεων είχαν πρόβλημα ως προς την τήρηση. Αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο« πρόσθεσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία.

«Η εισήγηση είναι ότι τα δημοτικά μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά για δύο λόγους: Πρώτον γιατί τα παιδιά δημοτικού μεταδίδουν διαφορετικά τον ιό, σε πολύ μικρότερο βαθμό και νοσούν ελαφρότερα από τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Δεύτερον τα παιδιά του δημοτικού πολύ δύσκολα μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση.

«Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι ανοιχτοί και τα νηπιαγωγεία. Τα φροντιστήρια κλειστά» διευκρίνισε.

Τι θα μείνει ανοικτό

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ανοικτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται αφού στέλνουν στο 13033 ένα SMS με το λόγο που πρέπει να πάνε κάπου.

Από τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα θα απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία και μόνο με χαρτί του εργοδότη θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Το έντυπο μετακίνησης

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και ημέρες θα γίνεται με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές :

Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).
Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα
Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για να επιβληθεί στη χώρα lockdown, έγινε για να ανακοπεί η επιθετική εξάπλωση του ιού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και για να σταματήσει η ροή ασθενών στις ΜΕΘ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα Υγείας σε κατάρρευση.

"Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα – Θα είναι δύσκολος χειμώνας"

Από την ανάλυση των δεδομένων τα κρούσματα του κοροναϊού είναι πάνω από 150.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπολογίζονται γύρω στα 80.000, είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση. «Είμαστε μπροστά στο επόμενο μεγάλο κύμα.»

Τώρα φαίνεται ότι έρχεται ένα δεύτερο μεγάλο κύμα το οποίο θα κορυφωθεί και θα χρειαστεί ένα μήνα για να αρχίσει να μειώνεται, τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Οι επόμενες 2 βδομάδες το πιο κρίσιμο σημείο.»

Στη συνέχεια είπε ότι «σίγουρα θα περάσουμε τα 3000 κρούσματα στη χώρα όπως πάμε.»

Ωστόσο, ανέφερε ότι το lockdown μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του ιού και να αναστρέψει την εικόνα. «Θα υπάρξει κορύφωση σε 15-20 μέρες και μετά θα επέλθει η μείωση, γύρω στα Χριστούγεννα.»

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας έτσι και αλλιώς.», είπε.

 

  05 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα