Koρονοϊός: Αυξηση του ιικού φορτίου και της ανησυχίας στην Κρήτη

  25 February, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός: Αυξηση του ιικού φορτίου και της ανησυχίας στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 86 νέα κρούσματα του ιού. Από αυτά, τα 43 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 3 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, 36 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και 4 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη διενεργήθηκαν 1.339 rapid test έξω από το Δημαρχείο Ηρακλείου, στα οποία ανιχνεύτηκαν 7 δείγματα θετικά.

Παράλληλα, μεγάλη είναι η αύξηση και στο ιικό φορτίο στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021. Στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε αύξηση στη μέση εβδομαδιαία μεταβολή κατά 265%, στα Χανιά αυτή η αύξηση έφτασε το 85,1% και στο Ρέθυμνο το 98,1%.

Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται συνολικά 77 ασθενείς με κορονοϊό. 

Αναλυτικά,

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται 22 ασθενείς, οι 16 σε κλινική, οι 6 σε ΜΕΘ, οι τρεις διασωληνωμένοι.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου βρίσκονται 30 ασθενείς, οι 24 σε κλινική, οι 6 σε ΜΕΘ, όλοι με μηχανική υποστήριξη.

Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 6 ασθενείς στην κλινική Covid.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 3 ασθενείς, 2 στην κλινική και 1 στη ΜΕΘ

Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική Covid.

Τέλος, τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Νεάπολης δεν έχουν κανέναν ασθενή.

Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων

Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους των επιστημόνων, λόγω της επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού που εντοπίζεται από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, στους 2 από τους 4 νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα, στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης δήλωσε ότι «Η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει. Ειδικά στην Κρήτη το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη. Είναι γνωστή η πρωτοπορία του εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής Κρήτης που ανιχνεύει τα ύποπτα κρούσματα και τα στέλνει για γονιδιακή επιτήρηση. Υποθέτω πως το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχετικά με τις ιδιότητες του νέου στελέχους ο κ. Τζανάκης τόνισε πως ευθύνεται για τη μεγάλη μεταδοτικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση

Με αυτά τα δεδομένα, συνεδριάζουν αύριο Παρασκευή οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφανθούν για το τι θα πρέπει να γίνει με το lockdown ειδικά στην Αττική που συνεχίζει να βράζει από κρούσματα. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση στο lockdown ακόμη και δύο εβδομάδες, κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα για εβδομάδες, τα κρούσματα ειδικά στο Λεκανοπέδιου εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία όπως άλλωστε και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Γεγονός που αποδίδεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση αφού τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου και γίνεται η διασπορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Γι αυτό άλλωστε στους κόλπους της επιτροπής είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως θα πρέπει να δοθεί μία ανάσα στους πολίτες ώστε να μπορέσουν να κινηθούν και να βγουν εκτός σπιτιών.


Το λιανεμπόριο
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και επιστήμονες – λένε πηγές του ethnos.gr που θεωρούν ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο έστω με click away κι ας συνεχισθούν τα περιοριστικά μέτρα. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται το άνοιγμα με click in shop μία εβδομάδα μετά. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται προς ώρας να βρίσκουν έδαφος, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία παράταση στο lockdown.

Έτσι όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο θα κινηθεί μία εβδομάδα μετά και εφόσον έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη το επιδημιολογικό φορτίο.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού
Οι μετακινήσεις εκτός Νομού αποτελούν τον μεγάλο γρίφο για την κυβέρνηση και για τους επιστήμονες, ενώ το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στους ειδικούς τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφανθούν πότε θα επιτραπεί μία τέτοια κίνηση.

Άλλωστε το ζήτημα έθεσε και η Αν. Κοτανίδου μέλος της επιτροπής κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας ότι το Πάσχα μπορεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ωστόσο για να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού ειδικά το Πάσχα θα πρέπει να υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια.

Για να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός Νομού θα πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική όπου ζει η μισή Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνωμένοι σε μεγάλο βαθμό.

Έναν άλλο βασικό παράγοντα που θέτουν ειδικοί και κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε μεγάλο ποσοστό και τουλάχιστον στο 15 με 20%. Με βάση τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, σύντομα θα έχουμε φθάσει στο 1 εκατ. εμβολιασμούς.

Όμως οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι αν δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση εκτός νομού σε κάποιο εορταστικό Σαββατοκύριακο, θα υπάρξει μαζική φυγή ειδικά των Αθηναίων που μπορεί να αποτελέσει εστία διασποράς του κορωνοϊού στην επαρχία που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την Αττική.

Τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, οι ειδικοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι καθώς μπαίνουμε στον Μάρτιο και οι μαθητές δεν έχουν καθίσει σχεδόν καθόλου στα θρανία τη φετινή χρονιά. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά της Γ' Λυκείου που δίνουν σύντομα και Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι πιθανό να δοθεί σύντομα το «πράσινο φως» να επιστρέψουν στα σχολεία για δια ζώσης εκπαίδευση, ώστε να κάνουν τις προετοιμασίες για τις εξετάσεις.

Για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων, αναμένεται να συζητηθεί για να επιστρέψουν στις τάξεις από την επόμενη εβδομάδα και κοντά στις 8 Μαρτίου

 

  25 February, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ