Κορονοϊός: Χορηγήθηκε για πρώτη φορά πλάσμα αντισωμάτων σε ασθενείς στην Ελλάδα

  14 May, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Χορηγήθηκε για πρώτη φορά πλάσμα αντισωμάτων σε ασθενείς στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που διεξάγεται στην Ελλάδα ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος αίματος από ιαθέντες από τον νέο κορονοϊό σε δύο ασθενείς με covid-19, οι οποίοι πληρούσαν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Οι δύο ασθενείς από τον νέο κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» και η έγχυση του πλάσματος θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις, ανά δύο ημέρες. Εικόνα για την πορεία της υγείας τους θα έχουμε σε 10 με 15 μέρες.

Η μελέτη ενεργοποιήθηκε στις 28 Απριλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής πλάσματος από δότες, με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς. Από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σσ των 200 ml) ανά δύο ημέρες.

"Το εμβόλιο ίσως να είναι έτοιμο προς έγκριση σε ένα χρόνο"

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενδέχεται να εγκριθεί σε ένα χρόνο, βάσει του "αισιόδοξου” σεναρίου.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τους ισχυρισμούς ότι ένα εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

"Για τα εμβόλια, με δεδομένο ότι η ανάπτυξή τους ξεκινά από το μηδέν, (…) το αισιόδοξο σενάριο είναι ένας χρόνος από τώρα, οπότε στις αρχές του 2021”, εξήγησε στους δημοσιογράφους.

 

  14 May, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα