Κορονοϊός: Γιατί όσοι νοσούν εκ νέου παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα;

  18 December, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Γιατί όσοι νοσούν εκ νέου παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα;

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι ο κορονοϊός λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Ασθενείς με covid οι οποίοι έχουν νοσήσει αρκετές φορές εξήγησαν στο BBC ότι παρατηρούν διαφορές στα συμπτώματα, κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με τον ιό.

Αυτό που αναφέρουν οι περισσότεροι είναι μια εβδομάδα βήχα, πονοκεφάλων ή πυρετού που συνοδεύεται από μια παρατεταμένη κόπωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Covid προκαλούσε πάντα ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Ακόμη και πριν από τα εμβόλια, υπήρχαν άνθρωποι που εμφάνισαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα.

Για κάποιους από εμάς, η Covid είναι απλώς ένα συνάχι - ούτε καν αρκετό για να σας κάνει να ψάξετε στο ντουλάπι του μπάνιου για να δείτε αν κρύβεται εκεί μέσα κάποιο τεστ, ωστόσο οι επιστήμονες που ειδικεύονται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα προειδοποιούν ότι η Covid εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να είναι χειρότερες από πριν και να μας βγάζουν νοκ άουτ για εβδομάδες.

Τι συμβαίνει με την Covid και τα συμπτώματα

Το πώς τα πάμε μετά την έκθεσή μας στην Covid εξαρτάται από τη μάχη μεταξύ του ίδιου του ιού και της άμυνας του οργανισμού μας. Τα πρώτα στάδια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς υπαγορεύουν το πόσο καλά πατάει ο ιός μέσα στο σώμα μας και πόσο σοβαρή θα είναι η κατάσταση.

Ωστόσο, η εξασθένηση της ανοσίας και η εξέλιξη του ιού γέρνουν την πλάστιγγα.

Μειωμένα αντισώματα

Η καθηγήτρια Eleanor Riley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είχε τη δική της «φρικτή» περιπέτεια με την Covid, η οποία ήταν «πολύ χειρότερη» από την αναμενόμενη. Η ίδια είπε στο BBC ότι η ασθένεια με Covid ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι νόμιζε: «Τα επίπεδα αντισωμάτων των ανθρώπων κατά της Covid είναι πιθανώς τόσο χαμηλά τώρα όσο ήταν από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το εμβόλιο».

Τα αντισώματα είναι σαν μικροσκοπικοί πύραυλοι που προσκολλώνται στην επιφάνεια του ιού και τον εμποδίζουν να μολύνει τα κύτταρα του σώματός μας. Έτσι, αν έχετε πολλά αντισώματα, μπορούν να σκουπίσουν τον ιό γρήγορα και οποιαδήποτε λοίμωξη ελπίζουμε ότι θα είναι σύντομη και ήπια.

«Τώρα, επειδή τα αντισώματα είναι χαμηλότερα, μια υψηλότερη δόση [του ιού] περνάει και προκαλεί μια πιο σοβαρή περίοδο νόσου», λέει ο καθηγητής Riley.

Τα επίπεδα αντισωμάτων είναι σχετικά χαμηλά επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πολλοί από εμάς εμβολιάστηκαν (αν είστε νέοι και υγιείς σας προσφέρθηκαν ποτέ μόνο δύο δόσεις και ένα αναμνηστικό) ή μολύνθηκαν, γεγονός που επίσης ενισχύει την ανοσία.

Κατακόρυφη πτώση των εμβολιασμών

Ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College του Λονδίνου, είπε: «Αυτό που έκανε την τεράστια διαφορά πριν ήταν η πολύ ευρεία και γρήγορη εξάπλωση των εμβολίων - ακόμη και οι νέοι ενήλικες κατάφεραν να εμβολιαστούν, και αυτό έκανε απολύτως τεράστια διαφορά».

Φέτος το εμβόλιο προσφέρεται σε ακόμη λιγότερους ανθρώπους. Ο καθηγητής Openshaw λέει ότι δεν είναι «καταστροφολόγος», αλλά πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της αύξησης του ορίου ηλικίας στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θα είναι «πολλοί άνθρωποι να έχουν μια πολύ άσχημη ασθένεια που θα τους βγάλει εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες».

«Ακούω επίσης για ανθρώπους που έχουν άσχημες κρίσεις Covid, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι νέοι και υγιείς. Είναι ένας εκπληκτικά ύπουλος ιός, που μερικές φορές κάνει τους ανθρώπους αρκετά άρρωστους και μερικές φορές οδηγεί στο να έχουν "long Covid"», λέει.

Πιστεύει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να είστε ευάλωτοι αν δεν έχετε κολλήσει Covid τον τελευταίο χρόνο. Οι αποφάσεις σχετικά με το ποιος εμβολιάζεται δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες, ο ιός επίσης αλλάζει.

Ένας εντελώς μεταλλαγμένος κορονοϊός

Τα αντισώματα είναι εξαιρετικά ακριβή, καθώς βασίζονται σε μια στενή αντιστοιχία μεταξύ του αντισώματος και του τμήματος του ιού στο οποίο προσκολλώνται. Όσο περισσότερο εξελίσσεται ένας ιός και αλλάζει την εμφάνισή του, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα.

Ο καθηγητής Openshaw δήλωσε: «Οι ιοί που κυκλοφορούν τώρα απέχουν ανοσολογικά αρκετά από τον αρχικό ιό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή των πρώτων εμβολίων ή που τους μόλυνε για τελευταία φορά. Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ μικρή ανοσία στους ιούς Omicron και τις παραλλαγές τους».

Εάν αισθάνεστε δύσκολα με την Covid - ή πιο δύσκολα από ό,τι στο παρελθόν - θα μπορούσε να είναι αυτός ο συνδυασμός εξασθενημένων αντισωμάτων και εξελισσόμενων ιών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να νοσήσετε σοβαρά ή να χρειαστείτε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ένα διαφορετικό τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος - που ονομάζεται Τ-κύτταρα - μπαίνει σε λειτουργία όταν μια λοίμωξη είναι ήδη σε εξέλιξη και έχουν εκπαιδευτεί από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβόλια.

Τα Τ-κύτταρα μπερδεύονται λιγότερο εύκολα από τους μεταλλασσόμενους ιούς, καθώς εντοπίζουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από την Covid και τα σκοτώνουν.

 

  18 December, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα