Κορονοϊός-Γρίπη: Ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας

  19 January, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός-Γρίπη: Ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας

Αύξηση καταγράφουν οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (κορωνοϊός, ιοί γρίπης, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Ειδικότερα, την εβδομάδα 9-15 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 186 θάνατοι ασθενών από κορωνοϊό (+16% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 1.748 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 250.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 147.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή CH.1.1 (Όρθρος) του κορονοϊού
Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υποπαραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB.

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευθεί συνολικά σε 7 δείγματα.

Η υποπαραλλαγή CH.1.1 (Όρθρος) της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευθεί σε 93 δείγματα.

Αύξηση 280% του ιικού φορτίου στα λύματα στην Πάτρα: Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν, με την Πάτρα να καταγράφει αύξηση 280%.

Δώδεκα θάνατοι από τον ιό της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, και 2 νέοι θάνατοι.

Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύθηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, ανιχνεύθηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα που αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV: Η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

  19 January, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα