Kορονοϊός: Η ανησυχία των ειδικών και η πρόβλεψη για νέα κύματα

  22 October, 2021 ΑΡΘΡΑ
Kορονοϊός: Η ανησυχία των ειδικών και η πρόβλεψη για νέα κύματα

Για την πορεία του της πανδημίας εν όψει του χειμώνα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί και σε αυτό βοηθούν οι εικόνες, όπως τα διαγράμματα που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

O κ. Βατόπουλος, επίσης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι όσα τόνισαν ο Σωτήρης Τσιόδρας, για πάνω από 8.000 νεκρούς επιπλέον αν δεν εμβολιαζόμασταν, και η κ. Γκάγκα με τα διαγράμματα για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, θα έπρεπε γίνουν σποτ στην τηλεόραση. 

«Ποτέ μη λες ποτέ»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ». Για τον χειμώνα είπε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος. Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», τόνισε.

Παγώνη – Δεν μπορούμε να μείνουμε εσώκλειστοι για χάρη των ανεμβολίαστων

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μίλησε για τον κίνδυνο που κρύβουν οι παρελάσεις, την τρίτη δόση εμβολίου και πώς προβλέπεται ο φετινός χειμώνας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρελάσεων, τονίζοντας πως είναι πολύ επικίνδυνο να εκτιναχτούν τα κρούσματα.

«Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πώς θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω. Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς».

Πρόβλημα, επίσης, αποτελεί ο συνωστισμός που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την κ. Παγώνη να παρατηρεί πως τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία το πρωί και πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν τα αυτοκίνητά τους ώστε να προφυλαχθούν από τον συνωστισμό και τον κοροναϊό.

Η Ματίνα Παγώνη έκανε την τρίτη δόση, όπως ορίζεται για τους υγειονομικούς, και τόνισε πως δεν κάνει παρενέργειες.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών φέρνει δύσκολο χειμώνα

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας και δεν ξέρουμε πως θα τα βγάλει πέρα το σύστημα υγείας. Είπαμε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Όταν έχουμε φτάσει μόνο 60% των εμβολιασμένων τον Οκτώβριο, φυσικό είναι να λέμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δεν μπορεί με τίποτα να γίνει lockdown, γιατί ο κόσμος και η οικονομία προχωράνε μπροστά και δεν μπορούμε να μείνουμε εσώκλειστοι για μία ζωή επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν» είπε η κ. Παγώνη.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί αγγίζει το 95,8%, ενώ δήλωσε πως οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.

«Ο ανεμβολίαστος θα μπει σε ΜΕΘ, θα διασωληνωθεί, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Και για τους ανεμβολίαστους και για τους εμβολιασμένους θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα υπάρξει διαχωρισμός», τόνισε.

Η μετάλλαξη Δέλτα+ «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας

Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα (και) στη χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα+ καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού, τα οποία ιχνηλατήθηκαν διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ο κοροναϊός που μπήκε στη ζωή μας σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2019 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4,5 εκατομμύρια θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού, τον Μάιο του 2021.

Λίγους μήνες αργότερα, κι ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κοροναϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα. 

11 κρούσματα στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο επαναξιολόγησης δειγμάτων από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 δείγματα τα οποία με τα παλαιότερα δεδομένα ταξινομούνταν ως στέλεχος ΑΥ.4 (που ανήκει στο στέλεχος Δέλτα), πλέον με την τρέχουσα αναθεώρηση ταξινομούνται ως στέλεχος ΑΥ.4.2 (ονομαζόμενη και ως Δέλτα+).

Συνολικά, 364 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα ιχνηλατήθηκαν την περίοδο 13 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου στη χώρα μας, ενώ από την έναρξη του ελέγχου των δειγμάτων μέχρι σήμερα, η μετάλλαξη Δέλτα ιχνηλατήθηκε σε ποσοστό 33,02%,

Συνολικά, έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 11.280 κρούσματα της ίδιας παραλλαγής, από τα οποία τα 4.419 εντοπίστηκαν στην Αττική. 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει να είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί ακόμα υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, διεξάγεται έρευνα, για να διαπιστωθεί αν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Η AY.4.2 είναι μία από τις 45 υποπαραλλαγές που αποτελούν απόγονους της Δέλτα και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Κουβαλάει δύο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις (Y145H και A222V) στην πρωτεΐνη ακίδα, με την οποία ο ιός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήταν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές».

Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική. Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Η Κινέζα ιολόγος, Σι Ζενγκλί, διάσημη από την έρευνά της στους κοροναϊούς σε νυχτερίδες και γνωστή για το λόγο αυτό ως «γυναίκα νυχτερίδα», υποστηρίζει ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και πως είναι θέμα χρόνου να συναντήσουμε μία πιο θανατηφόρα μετάλλαξη. 

Τζουβελέκης: Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Τα εμβόλια καλύπτουν και την Δέλτα+ μετάλλαξη, επεσήμανε ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών. «Ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα» σημείωσε.

«Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη, άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της» διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Δεν ανησυχούν οι ειδικοί στην Οξφόρδη

Η παραλλαγή Δέλτα+ δεν είναι πιθανό να αλλάξει την εικόνα της πανδημίας, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, Αντριου Πόλαρντ.

Η υπομετάλλαξη αυξάνεται και αντιπροσωπεύει περίπου το 6% όλων των αλληλουχιών που παράγονται, ανέφερε η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει χαρακτηριστεί ως «υπό διερεύνηση» ή «παραλλαγή ανησυχίας».

«Η ανακάλυψη νέων παραλλαγών είναι φυσικά σημαντικό να παρακολουθείται, αλλά δεν υποδηλώνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα είναι η επόμενη που θα αντικαταστήσει τη Δέλτα» τόνισε ο Πόλαρντ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Πράγματι, ακόμη και αν το κάνει, η Δέλτα είναι απίστευτα «καλή» στη μετάδοση σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό και μια νέα μπορεί να είναι λίγο «καλύτερη»⁣, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά την εικόνα από εδώ που είμαστε σήμερα».

 

  22 October, 2021 ΑΡΘΡΑ