Κορονοϊός: Η νέα άυξηση των κρουσμάτων βαζει στο τραπέζι μεγαλύτερη παράταση των μέτρων

  24 February, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Η νέα άυξηση των κρουσμάτων βαζει στο τραπέζι μεγαλύτερη παράταση των μέτρων

Οι ημερομηνίες για παράταση – Το πλάνο για καταστήματα, σχολεία

Παράταση στα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει μία ανάσα στο λιανεμπόριο φαίνεται ότι έφεραν τα νέα αυξημένα κρούσματα που έφθασαν τα 2.147 και μάλιστα εν μέσω σκληρού lockdown. Η Αττική που βρίσκεται για άλλη μία φορά στο κέντρο του προβληματισμού των ειδικών και της κυβέρνησης έφερε τα πάνω κάτω στα σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της χώρας.

Άλλωστε μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα οι ειδικοί που θα μελετήσουν σήμερα και αύριο το ιικό φορτίο αναλυτικά δεν αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για άρση των περιοριστικών μέτρων κάτι που σημαίνει ότι καταστήματα και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Διαβάστε ακόμη: Παυλάκης - κορονοϊός: «Μούφα lockdown, θα είναι τρέλα να ανοίξουν αγορά, σχολεία»

Η παράταση

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα 2.147 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «παγώσει» τα σχέδια της για άνοιγμα του λιανεμπορίου από μία έως δύο εβδομάδες, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Παρότι τα αρχικά σχέδια ανέφεραν ότι επιδίωκε να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με click away την 1η Μαρτίου, αυτό φαίνεται ότι μετατίθεται για τις 8 Μαρτίου ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, το άνοιγμα της αγοράς με το sms στο 13032 για 3 ώρες και αυτό θα μετατεθεί επίσης μία εβδομάδα μετά για τις 15 Μαρτίου.

Άλλωστε οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι από το τέλος της εβδομάδας και μετά θα αρχίσει να διαφαίνεται μία σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων που θα οφείλεται τόσο στα περιοριστικά μέτρα όσο και στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών κατά την οποία οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι ειδικοί θεωρούν πως η διασπορά δεν γίνεται πλέον λόγω της αύξησης της κινητικότητας στους δρόμους αλλά εντός των σπιτιών όπου ο περιορισμός του ωραρίου ειδικά τα Σαββατοκύριακα έφερε συγκεντρώσεις σε σπίτια και «μίνι πάρτι». Γι αυτό άλλωστε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Προσέχετε ποιον βάζετε στο σπίτι σας».

Προς ώρας όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τους περιορισμούς στο ωράριο μετακίνησης, διατηρώντας το 18:00 το απόγευμα του Σαββατοκύριακου.

Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και αυτό μετατίθεται για δύο εβδομάδες μετά με βάση τα σχέδια που υπάρχουν σήμερα. Μάλιστα θεωρείται πιθανό να ανοίξει σε πρώτη φάση μόνο η Γ' Λυκείου καθώς τα παιδιά δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις σε λίγο καιρό και απαιτείται προετοιμασία, και να μετατεθούν οι άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες για αργότερα.

Εξάλλου σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία, εξαιτίας της δραματικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη αγορά.

Να σημειωθεί τέλος, ότι σήμερα και αύριο οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής, θα μελετήσουν διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν εισηγηθούν την Παρασκευή τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.

 

  24 February, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα